Avatud talude päev Jõgevamaal

Ahvenamaa lõikusfestivalilt ideid ammutamas

06. oktoober 2017 Kell 15:18

Maamajanduse Infokeskuse maaelu- ja innovatsioonivõrgustiku osakond korraldas 21.-23. septembril 2017 kogemusreisi Ahvenamaa lõikusfestivalile. Reisist võtsid osa Eesti avatud talude päeva korraldajad, piirkondlikud koordinaatorid ja talude esindajad.

Ahvenamaa lõikusfestival kestab reedest kuni pühapäevani ning punased õunad juhatavad kas avatud taludesse, pop-up ettevõtmisteni või restoranidesse – kokku 45 avatud paika üle saarestiku. Tänavu 20. korda peetud lõikusfestivalil on oma veebileht, kus kirjas info avatud ettevõtete kohta, peamised tõmbenumbrid ja kaart nii rootsi kui soome keeles ning kokkuvõttena ka inglise keeles. Igas kohas oli saada ka festivali paberkaart ja kott, millesse kaasaostetav toidukraam pakkida. "Pane Ahvenamaa taldrikule!" oli väga tore üleskutse.

Taludes oli tegemist enamasti nö väikeste taluturgudega, kus vähem või rohkem müügilaudu õuedesse üles seatud, koduloomad ja vanad masinad kuulusid ka sinna juurde. Külastaja sai ise ringi vaadata, pererahvas reeglina ei juhendanud. Kõik oli väga hästi viidastatud ja sildistatud. Enamasti igal pool oli ka väike kohvik sisse seatud.

Festivali korraldatakse oma kulu ja kirjadega. Korraldustiimis on üks inimene palgaline ja ülejäänud vabatahtlikult. Uue aasta plaanid pannakse paika aasta alguses, et jõuaks kõik turundusmaterjalid ette valmistada. Iga osaleja maksab 400 eurot. Külastaja ostab esimesest kohast 10-eurose parkimiskaardi, millega saab kõikides edasistes kohtades parkida, kaardiga kaasnevad ka eripakkumised jms. Niiviisi saadud raha, mis korraldusest üle jääb, jaotatakse osalenud taludele tagasi.

Jõudsime päeva jooksul külastada kokku 17 erinevat talu ja pop-up ettevõtmist. Kuna vahemaad olid väikesed, on see täiesti jõukohane. Meil ei tuleks see kõne alla.

Mida õppisime? Omavahelistes aruteludes koorus välja, et meie avatud talude päeval on pererahvaga vahetum kontakt, 2-3 päeva oleks talule siiski liiga kurnav. Täna on päeva õnnestumisel oluline roll Maaeluministeeriumi korraldatav meediakampaania, vähetähtis ei ole ka piirkondliku koordinaatori abi ning koostöö oma kandi teiste ettevõtetega, et koondada talu õuele võimalikult mitmekesine maaelu tutvustus ning ka toodete müük. Kindlasti tasuks rohkem tähelepanu suunata ühistele kujunduselementidele ning lõbusatele lastele mõeldud tegevustele. 

Pikemalt võib Ahevnamaa lõikusfestivali külastusest lugeda SIIT

 

Kogemusreisil osales Ülle Jukk.