Kalender

Ürituste kokkuvõtted

Toidutootjate III koolituspäev Jõgeval, 20.10.2016

24. oktoober 2016 Kell 12:07
Autor: Ülle Jukk

20. oktoobril toimus Jõgeval Betti Alveri Muuseumis maakonna toidutootjate võrgustiku 3. koolituspäev teemal "Väiketootja ja tootearendus".

Vestlusturundus ja meeldejääv pakend on need vahendid, mille abil saab väiketootja teiste seas eristuda. Siingi sõltub palju tootja valdkonnast, võimalustest, aga ka moest. Kui kõik üritavad olla hästi moodsad ning järgida disainitrende, võib see tarbija jaoks olla liialt koormav. 

Disainerite Marje ja Martin Eelma (Tuumik OÜ) loeng keskendus just toote- ja pakendidisainile läbi oma kogemuste. Tänapäeval on visuaalse identiteedi loomise ja arendamise juures lisaks loovusele tarvis arvestada ka selle kaitsmisega seotud küsimusi. Pakend, kui üks selle osa, ei ole enam lihtsalt tooteümbris, vaid selle loomise juures tuleb arvestada, millist infot ta kannab, aga ka et pakend ei muutuks kohe prügiks. Pealegi, kui ettevõtte valmistab tooteid näiteks välisturule, ei pruugi sama pakend, mis müüb kodus, teha seda teises kultuuriruumis. 

Andre Juustufarm on vähem kui aastaga vallutanud Eesti juustusõprade südameid ja kui truud kliendid räägivad juustust, siis juust = Andre juust. Erika Pääbus rääkis, kuidas nad jõudsid juustu tootmise ja turustamiseni. Siinjuures on oluline, kuidas viia tarbijale sõnum kvaliteetsest tootest. Andre farmis on kesksele kohale seatud lehmad ning piim. Ega muidu poleks põhjust öelda, et juust on iga piima unistus. 

Turunduse õppejõud Tiiu Ohvril Eesti Maaülikoolist on pikka aega puutunud kokku väikeettevõtjate turunduse ja tootearenduse teemadega just toidutootjate kontekstis. Tema loeng võttis kokku kõigil kolmel koolituspäeval räägitu, seda nii tootja kui tarbija seisukohalt. Tootja jaoks on väga oluline asetada ennast aeg-ajalt tarbija positsiooni, et saada aru, kuidas tema valmistatu tegelikult müüb.

Päevakava

Marje ja Martin Eelma loeng "Kuidas pakendiga silma paista"

Erika Pääbuse Andre juustu lugu

Tiiu Ohvrili loeng "Väiketootja tootearenduses"