Kalender

Jõgeva vald

“Operaator Klõps” õpetas häid pilte tegema

07. september 2014 Kell 16:24

Tänapäeval on fotoaparaat või vähemasti pildistav telefon vaat et igaühel ja fotost on Facebook’i kontekstis saanud omamoodi suhtlemisvahend. Kui paljudele piisab pildistamisel iseenese tarkusest, siis tulemuse suhtes nõudlikumad soovivad saada ka natuke lisateadmisi. Et Jõgeva vallas oli sedasorti fotohuvilisi noori päris palju, korraldaski Jõgeva valla avatud noortekeskuste ühendus 2014. aasta 3. ja 4. mail Kuremaa avatud noortekeskuses fotokoolituse “Operaator Klõps”, millele kutsuti ka teiste Jõgevamaa omavalitsuste noori.

Tosinat fotohuvilist kutsuti juhendama Torma vallast pärit, ent praegu Tartus fotograafi assistendina töötav Liina Laurikainen, kes sai 2012. aastal tuntuks sellega, et võitis Euroopa maaeluvõrgustiku ja Euroopa Komisjoni korraldatud fotokonkursil “Euroopa maaelu piltides” auhinna parima keskkonnafoto eest.

Koolituse esimesel päeval keskenduti teooriale. Noored said teada, mis on ava, säriaeg ja ISO, kuidas valida võtterežiimi ning kuidas kaadrit õigesti ja huvitavalt komponeerida. Liina Laurikainen tõestas noortele, et hea foto tegemiseks ei pea omama superkaamerat, sest kaamera kvaliteedist olulisem on see, mida pildistaja näeb ja teistele jutustada soovib.

Juhendaja jagas koolitusel näpunäiteid looduse ja inimeste pildistamiseks ning rääkis põnevaid lugusid oma fotograafipraktikast. Tema sõnul tuleb loodusesse pildistama minnes ette arvestada, et riided võivad mustaks saada, sest mõnikord tuleb hea pildi saamiseks pikali visata, roomata või turnida.

Kursusel analüüsiti ka osalejate poolt varem Liinale saadetud fotosid. Juhendaja tõi välja piltide head ja vead ning seletas, kuidas neid kompositsiooniga mängides, detaile välja tuues ja defekte efektideks muutes veelgi paremaks saaks teha.

Teise koolituspäeva varahommikul võeti ette teekond Endla rappa, kus Liina Laurikainen sai oma õpilastele praktilise tegevuse juures nõu jagada, muu hulgas selle kohta, kuidas välitingimustes töötades kaamerat niiskuse ja muude kahjulike mõjude eest hoida.

Kuremaale tagasi jõudes analüüsiti pilte ja valiti välja 20 paremat kaadrit. Need lasti hiljem ühes Tartu firmas välja printida ja KAPA plaadile kleepida. Nii sai neist tore näitus, mis oli suvekuudel väljas Kuremaa avatud noortekeskuses ja Jõgeva vallavalitsuses.

Koolituse lõppedes kinnitasid osalised, et lülitavad nüüd oma kaamera automaatrežiimilt manuaalrežiimile ning hakkavad usinasti aparaadi erinevaid funktsioone proovima.

Noorte fotograafiakursus “Operaator Klõps” oli osalejatele tasuta. Selle korraldamist toetasid Leader-programm ja Jõgeva vallavalitsus. Leader’ist saadud 1046 eurot kulusid koolitaja töötasuks, osalejate toitlustamiseks, väljasõidul kasutatud transpordi eest tasumiseks ja näitusetööde vormistamiseks.