Kalender

Kasepää vald

Kurgid puhtaks pesuliini abiga

01. november 2011 Kell 06:52

OÜ Nõmme Köögivili soetas 2010. aastal Leader-programmist saadud toetuse abil köögiviljade pesuliini, 2011. aastal aga hapukurkide vaakumpakendamiseks vajalikud seadmed.

 

Kasepää vallas tegutsev OÜ Nõmme Köögivili kuulub perekond Anijagole, kes on juba 22 aastat kasvuhoonetes kurke kasvatanud. Kui algul viidi saak värskel kujul turule, siis ühel erakordselt heal kurgiaastal, kui saaki kuhugi panna polnud, otsustati suuremas koguses hapukurki teha, sest mõned tünnid ja kelder olid olemas. Et esimene kurgitegu õnnestus ja kaup läks hästi, otsustati hapukurgi tootmist laiendada. Selleks osteti juurde tünne, soetati jahutusseadmed ning rajati uus kelder, laohoone taara hoidmiseks ja väike tootmishoone. Töö on senini siiski ära jõutud teha oma pere kolme inimesega.

Hapukurkide tootmise juures oli kõige töömahukam kurkide pesemine. Et need mõnusad krõmpsuvad saaksid, tuleb selle töö juures kasutada külma vett. Seepärast ei raisanud kurkide pesemine ainult aega, vaid hakkas ka pesijate tervisele. Probleemi lahendamiseks hakati otsima kurkide pesemise mehhaniseerimise võimalusi. Interneti vahendusel leitigi maaletooja, kes oli valmis Soomes toodetud pesuliini tarnima. 170 000 krooni maksnud liini soetamisel oli firmale abiks Leader-programmist saadud 69 087 kroonine (4415 eurone) toetus.

Kui käsitsi suutsid firma kolm töötajat pesta umbes 150 kg kurki tunnis, siis masin suudab täpselt kümme korda rohkem. See annab Anijagode pere liikmetele kurgihooajal ka natuke hingetõmbeaega.

Nüüdseks on OÜ Nõmme Köögivili rajanud oma tootmishoonele juurdeehituse ning ostnud järgmise Leader-projekti toel (toetussumma 1836 eurot) hapukurkide vaakumpakendamiseks vajalikud seadmed. Peatselt pannakse tööle needki.