Kasepää vald

Omedulased tegid oma külast kõneleva raamatu

06. august 2013 Kell 07:29

13. juulil 2013 aset leidnud Omedu külapäeva üheks olulisemaks sündmuseks oli raamatu “Omedu küla ja inimesed” esitlemine. Raamat ilmus kohaliku külaseltsi eestvõttel ning sada eksemplari trükisooja pehmekaanelist A4 formaadis raamatut toodi Tartu trükikojast Paar ära vaid mõned päevad enne külapäeva.

Omedu küla pole suur: seal elab praegu 62 inimest. Nii neile kui ka paljudele küla endistele elanikele on Omedu aga väga oluline paik. Seepärast otsustatigi üllitada raamat, mis annaks aimu kodupaiga ajaloost ja loodusest ning talletaks kauem elanud ja rohkem näinud külaelanike mälestused. Selline raamat annab ka praeguste omedulaste järeltulijatele võimaluse teada saada, kuidas selles külas kunagi elati ja oldi.

Raamatu materjal pandi kokku Hele Ellermaa eestvedamisel. Ajalookilde korjati kokku internetist, 1925. aastal ilmunud koguteosest „Tartumaa” ja mujalt. Akadeemilisele ajalookäsitlusele raamatu ajaloo-osa küll ei pretendeeri, ent mitmeid olulisi pidepunkte annab. Omedu kandi loodusobjekte kirjeldab raamatus pensionärist pedagoog Eha Nõmm. Tema talletatud on ka mitme omedulase, enamasti eakama inimese mälestused. Mõned, nagu näiteks Omedus sündinud jurist, praegu Viimsis elav Albert Kalme ja Omedu viimase koolijuhataja tütar Ene Ever panid oma mälestused aga ise kirja.

56 leheküljelises raamatus on rohkesti vanu, aga ka uuemaid fotosid. Et vanad fotod on enamasti mustvalged, pole häda sellest, et raamat mustvalges trükis on. Kaaned on siiski värvilised.

Osa raamatu tiraažist jagati välja juba esitlusel. Raamatu said kingituseks selle koostamisel kaasa löönud inimesed, külaseltsi aktiivsemad liikmed ja mõned külalised. Värsket trükist asuti sealsamas huviga uurima ning selle juurde mälestusi heietama. Raamatu „Omedu küla ja inimesed” koostamiseks ja väljaandmiseks sai Omedu külaselts Leader-programmist 1298 eurot toetust. Omaosaluse projektis kattis selts vallalt saadud tegevustoetuse abil.