Maakondlikud projektid

Pidu kui muinasjutt

15. juuli 2013 Kell 08:00

Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi staadion muutus 2013. aasta 2. juunil suureks muinasjutumaaks: seal peeti MTÜ Sokuturi eestvedamisel Jõgevamaa laste ja noorte tantsupäeva „Elu kui muinasjutt”.

 

Palamuse tantsujuhi, MTÜsse Sokuturi kuuluva Sirje Kiisi lavastatud peol osales 559 noort tantsijat ja 19 muusikut, kelle etteasted olid põimitud ühtseks tempokaks looks. Muinasjutuainelistes vahestseenides astusid üles Buratino ja papa Carlo, Väikevend, Karlsson ja Majasokk, karupoeg Puhh ja Notsu ning Nukitsamees koos Kusti, Iti, Metsamoori, Mõhu ja Tölpaga jt. Palamuse amatöörteatri näitlejatest ja kohalikest noortest näitemänguhuvilistest muinasjututegelaste vormimisel tulid appi Vanemuise teatri Palamuselt pärit grimeerija Erle Vannus ja sama teatri kostüümiladu. Peoplatsi nutika kujunduse oli aga välja nuputanud MTÜ Sokuturi liige Valdi Reinas

Lisaks noortele tantsijatele-muusikutele aitasid peo kordaminekule kaasa nende 49 juhendajat-saatjat, korraldav toimkond ja vabatahtlike meeskond. Et pealtvaatajatel peole pääsemiseks piletit osta ei tulnud, on täpset publikuarvu raske öelda, ent 700 kohaga ajutine tribüün oli täis ning hinnanguliselt 300-350 inimest vaatas pidu ka püsti seistes. Publiku hulka aitaski arvatavasti kasvatada teadmine, et pidu on võimalik jälgida tribüünilt, kust tantsijate poolt väljakule moodutatavad kujundid hästi jälgitavad.

Laste ja noorte tantsupäev läks korda mitte ainult publikumenu mõttes. Tore oli ka see, et maakonna lapsed ja noored said võimaluse osaleda just neile mõeldud ja lavastatud ühisel peol, et kaasatud oli suurem osa maakonna tantsuhuvilisi lapsi ja noori, sealhulgas lasteaialapsed, kes varem sellistel pidudel osalenud pole. Laste jaoks on aga suure platsipeo kogemus väga oluline, sest siis on neil tulevikus lihtsam hakkama saada suurtel tantsupidudel, kus on vaja iseseisvalt numbrimärgid leida, nende järgi liikuda-joonduda ning kaastantsijatega arvestada.

Kasuliku kogemuse – liigijuhiks olemise kogemuse – said tänu peole ka mitu kohalikku ja kaugemalt pärit tantsuõpetajat. MTÜ Sokuturi sai aga suurepärase suurürituse korraldamise kogemuse, sealhulgas logo ja meenete väljatöötamise, kogukonnasisese koostöö (omavalitsus, teised organisatsioonid, ettevõtted-äriühingud) ja vabatahtlike kaasamise kogemuse. Et suur osa peol osalevatest lastest oli Palamuse, Pala ja Jõgeva vallast ning Jõgeva linnast, oli ühise peo Palamusel pidamine ka logistiliselt õigustatud.

Leader-programm toetas laste ja noorte tantsupäeva korraldamist 9 980 euroga. See raha kulus tribüüni, mobiilkäimlate ja prügikastide rentimisele, reklaamiteenustele, helitehnika rendile ja peo helitehnilisele teenindamisele, osalejate toitlustamisele, ürituse ideekavandi koostamisele ja kunstilisele juhtimisele. Peo kogueelarve oli 13 259,81 eurot ning lisaks Leader-programmile toetasid ettevõtmist Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Jõgevamaa ekspertgrupp. Oma panuse andsid ka peol osalejad osalustasu makstes ning MTÜ Sokuturi omafinantseeringut lisades.