Kalender

Maakondlikud projektid

Abivahendid ja liikumine aitavad tervist taastada

06. august 2013 Kell 07:21

Puudega inimeste elukvaliteeti aitavad parandada mitmesugused abivahendid. Paraku napib puudega inimestel tihti nende kohta infot. Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koda korraldas 2012. aasta 22. novembril invaabivahendite messi, kus asjahuvilistel oli võimalus mitmesuguseid vahendeid lähemalt uurida ja nende kohta lähemat infot saada.

 

Invaabivahendite mess leidis aset Jõgeva kultuurikeskuses ja sellel osalesid invaabivahendeid  tootvad või müüvad firmad Jumalalaegas, Terviseabi, ITAK, Gadox ja Inkotuba. Kõigi nende pakutavat on Jõgevamaa puudega inimestel võimalik soodushinnaga osta, sest neil on sõlmitud vastav leping Jõgeva maavalitsusega. Messil jagati ka juhiseid, kuidas asju ajada, et soodushinnaga abivahendeid saada.

Nelja tunni jooksul, mil mess avatud oli, külastas seda 112 inimest, kelle hulgas oli nii puudega inimesi, nende pereliikmeid kui ka sotsiaalvaldkonna töötajaid. Inimesed olid aktiivsed firmade esindajaid küsitlema ning abivahendeid lähemalt uurima. Messil toimus ka kaks koolitust: Inkotuba korraldas inkontinentsust ehk uriinipidamatust ja selle all kannatajatele mõeldud vahendeid käsitleva koolituse, füsioterapeut Martin Toht juhendas aga kinesioloogilise teipimise teemalist töötuba.

Invaabivahendite messid (ühe sellise korraldas Jõgevamaa PIK ka 2006. aastal) on tänuväärsed just seetõttu, et mitmesugused tehnilised abivahendid ja –süsteemid võivad aidata ennetada tekkinud või kaasasündinud kahjustuse või puude süvenemist, samuti parandada või säilitada puudega inimese võimalikult suurt füüsilist js sotsiaalset iseseisvust ning tegutsemisvõimet. Et enamikul abivahendeid pakkuvatel firmadel ja asutustel puuduvad kohalikud esindused, siis puudub inimestel võimalus ka nende tootevalikuga tutvuda ning saada individuaalset nõustamist. Abivahendite mess selliseid võimalusi aga pakub.

Puudega inimeste tervisliku seisundi säilitamisel või parandamisel on oluline roll ka aktiivsel liikumisel. Seda silmas pidades korraldas Jõgevamaa PIK maakonna puudega inimestele 2013. aasta 26. märtsil Kuremaa ujulas tervisepäeva. Just ujulas otsustati tervisepäev korraldada sellepärast, et vees liikumine on ka puudega inimese jaoks meeldiv ning paljude terviseprobleemide puhul on sellel eriti hea taastav ja treeniv mõju.

Tervisepäeval osalenud 61 inimest (enamik neist olid puudega inimesed või nende saatjad) said ujuda, osaleda vesiaeroobika näidistunnis ning tutvuda jõusaali kasutamise võimalustega. Päevakohase loenguga esines Jõgeva Haigla peaarst Peep Põdder. Oli võimalik kontrollida ka oma tervisenäitajaid: lasta mõõta vererõhku ning veresuhkru ja kolesterooli taset. Tervisepäeval osalemine oli kõigile tasuta ning Kuremaale sõiduks oli PIK organiseerinud ka transpordi.

Invaabivahendite messi ja tervisepäeva korraldamiseks sai Jõgevamaa PIK Leader-programmist 1398 euro suuruse toetuse. See kulus ruumide rendile, transpordile, koolitusele-töötoale ja ürituste reklaamile. Projekti kogumaksumus oli 1553,14 eurot, omaosaluse kattis PIK saadud annetustest ja omavalitsustelt saadud tegevustoetusest.