Pajusi vald

Uued rõivad tegid tantsurühma poole nooremaks

11. oktoober 2013 Kell 10:45

Rahvatantsijate esinemisrõivad ja -jalatsid saavad, pehmelt öeldes vett ja vilet. Loomulik on, et särgid kuluvad rohkest pesemisest viledaks, seelikud lähevad topiliseks ja kingatallad auklikuks. Ajapikku tuleb igasse rühma ka uusi tantsijaid, kellele kollektiivist lahkunute rõivad selga ei pruugi sobida. Ka Pajusi segarahvatantsurühma Kaljaan hakkasid eeltoodud põhjustel kummitama rõiva- ja jalatsimure ning nii tuligi komplekte uuendama hakata. Täiskomplekte kõigile tantsijatele siiski vaja polnud, sest osa kümme aastat tagasi tellitud esemetest kõlbas veel edukalt pruukida.

 

Uued särgid telliti siiski kõigile tantsijatele ehk kaheksale naisele ja kaheksale mehele pluss veel varusärk nii ühele naisele kui ka ühele mehele. Lisaks sellele said naised uued seelikud ja liistikud. Need telliti samalt Tartu käsitöömeistrilt, kellelt kümne aasta tagused rõivakomplektidki – Milja Tättelt. Nagu varemgi, kannab rühm ka praegu Põltsamaa kihelkonna rahvarõivaid, ent naiste uute seelikute jaoks otsiti Eesti Rahva Muuseumist välja senisest tunduvalt erksam triibustiku variant. Tartu firmast Jakobi Jalats telliti rühma tarvis ka kolm paari naiste ja kuus paari meeste tantsukingi.

Kui ülejäänud asjad anti rühmale üle 2012. aasta septembris, siis naiste seelikud saadi kätte juba sama aasta jaanipäevaks. Kui naised jaanipeole minnes seniste pruunikate seelikute asemel uued punased selga tõmbasid, leidis rahvas, et rühm on üleöö poole nooremaks muutunud.

Pajusi segarahvatantsurühmal Kaljaan on seljataga pikk ajalugu: rühma moodustamise ja aktiivse tegevuse alguseks peetakse 1939. aastat. Sõja ajal kollektiivi tegevus küll katkes, ent 1955. aastal kutsuti samas paigas taas segarühm kokku ning sellest ajast on see järjepidevalt tegutsetud. Rühma on aja jooksul juhendanud Hilda Ott, Aleksander Naur, Hille Lugus, Heino Müls, Ivo Targama ja Ülar Martjan. Viimane on juhendajaks ka praegu, teda abistab Maia Lepiste.

Kaljaani nime sai Pajusi segarühm 2000. aastal ning see tähendab türgi keeles naudingut tantsust. Rühm on osalenud õige mitmel üldtantsupeol Tallinnas ning astunud üles ka 2000. aasta Eesti-Soome tantsupeol, 2008. aastal Ungaris toimunud folkloorifestivalil Europeade, 2011. aasta Eesti Naiste Tantsupeol ja mujal. Rühmas on päris palju staažikaid tantsijaid, ent on ka noori. Trenni tehakse kaks korda nädalas Pajusi kultuurimajas.

Segarühma Kaljaan rõivad ja jalatsid läksid ühtekokku maksma 3903 eurot, sellest 2906 eurot tuli toetusena Leader-programmist. Toetuse taotlejaks oli Pajusi vallavalitsus, kes kattis ka omaosaluse.