Pajusi vald

Hobutreiler võimaldab võistlustel käia

25. veebruar 2014 Kell 13:35

Omaaegses Pajusi kolhoosis oli ratsasport heal järjel. Nüüd on Pajusi kandi noortel taas võimalik seda ala harrastada, sest Loopre külas tegutseb Loopre-Lepiku ratsatalu, kus on olemas hobused, treener ja välimaneež. Et 2013. aasta aprillis soetati hobuste transportimiseks treiler, saavad ratsutamishuvilised nüüd ka võistlustel käia.

Loopre-Lepiku talus peeti hobuseid varemgi, ent noorte treeningurühm käivitus 2012. aasta sügisel, kui seal Leader-toetuse abil rajatud korralik välimaneež avati: varem polnud lihtsalt turvalist kohta, kus trenni teha. Tall ja maneež võeti ruttu omaks ning treeningud Katrin Nõmmiksaare käe all läksid hästi käima. Oli ka neid, kes vaid mõne korra uudistamas käisid ja kadusid, ent kümmekond tüdrukut vanuses 10-16 eluaastat võttis asja tõsisemalt ning hakkas pidevalt trennis käima. Et nende oskused kasvasid kiiresti, tuli hakata mõtlema võistlustel käimise peale. Üksnes trenni teha läheb noortel ju tüütuks, nad vajavad ka väljundit võistluste näol, tahavad oma võimeid teistega võrrelda.

Ratsutamisvõistlustele on, teadagi, vaja oma hobune kaasa võtta. 2013. aasta aprillis soetaski MTÜ Loopre-Lepiku Ratsatalu endale kahekohalise hobuveotreileri. Tuntud Saksamaa firmas Böckmann toodetud treiler osteti Tartu firma Helia Puit kaudu ning see maksis 6600 eurot. Sellest 5940 tuli Leader-programmist.

2013. aasta hooajal said Loopre-Lepiku ratsutajad tänu treilerile käia neljal võistlusel. Ent treiler võimaldab ära teha ka teised hädapärased sõidud: viia sugumärasid paaritamisele ning trennis viga saanud sõiduhobuseid Tartusse kliinikusse. Kõiki hädasid ei õnnestu ju kohapeal kõrvaldada, mõnikord tuleb hobune ikkagi kliinikusse viia, kasvõi näiteks röntgenipildi tegemiseks.

Hobuseid on Loopre-Lepikul üheksa. Noorte ratsutajate päralt on kolm nn sõidu- ehk rühmahobust, kes on rahulikud ja ettearvatava käitumisega. Nende selga võib lubada ka üsna noori ja väheste kogemustega ratsutajaid.

Hobumajanduse arendamine pole Loopre-Lepiku talus isemajandav, vaid mõnede firmade poolt toetatud tegevus. Trenniskäijad maksavad küll väikest osalustasu, ent see ei kata tegelikke kulusid. Suuremat tasu küsida ei saa, sest see käiks selles piirkonnas lapsevanematele üle jõu. Tulu  võiks muidugi teenida ka turistidele meelelahutuseks ratsutamisvõimalust pakkudes, ent MTÜ Loopre-Lepiku Ratsatalu peab olulisemaks siiski hoolitseda selle eest, et omakandi noored ratsutamishuvilised lemmikalaga tegelda saaksid.