Pajusi vald

Küla häbiplekist ehteks

05. august 2014 Kell 03:55

Pajusi rahvas ei saa kurta kooskäimiskohtade puuduse üle: kohalikus mõisahoones tegutseb rahvamaja, mõisakompleksi kuuluvasse kunagisse pargivahimajja on aga rajatud külamaja. Kui rahvamajas toimuvad suuremad peod, kontserdid ja teatrietendused ning käivad koos taidlusringid, siis väiksemas ringis koosistumiseks, koosolekute pidamiseks ning kohvikuõhtute ja koolituste korraldamiseks sobib paremini külamaja.

 

Enne, kui Pajusi külaselts pargivahimajja külamaja rajama hakkas, oli hoone üsna õnnetus seisus. Pärast mõisaaja lõppu oli seda aastakümneid korterelamuna kasutatud, hiljem oli seal loomi peetud ning lõpuks oli hoone seisnud tühjana ning riivanud kohalike ja külaliste silma. Nüüd on sellest saanud küla ehe.

Pajusi külamaja rajamisel ja sisustamisel on külaseltsile oluliseks toeks olnud Jõgevmaa Koostöökoja kaudu Leader-programmist saadud toetus. Aastatel 2010-2013 rahastas nimetatud programm nelja külamajaga seotud projekti. 2010. aastal saadi 11 864 eurot pargivahimaja varemete puhastamiseks ja konserveerimiseks, 2011. aastal 19 174 eurot külamaja teise etapi ehitustöödeks ja katuse paigaldamiseks, 2012. aastal 12 307 külamajja mööbli ja intergreeritava köögitehnika ostmiseks ning 2013. aastal 6003 eurot moodulahju Erkkeri Klassikko ostmiseks ja paigaldamiseks. Lisaks Leader-programmile on külamaja ehituseks raha saadud ka külade arendamise ja uuendamise meetmest 3.2. Selle raha eest lasti uuesti üles laduda hoone lagunenud maakivimüürid. Projektide omaosaluse tasumiseks kasutas külaselts vallalt saadud tegevustoetust. Külaseltsi liikmed tegid ka vabatahtlikku tööd pargivahimaja varemete rämpsust puhastamisel. Hilisemates tööfaasides polnud vabatahtlikel aga enam mõtet spetsialiste segama minna.

Ehitustööd tegi Pajusi külamaja juures ära Jõgevamaa ettevõte, OÜ Bueno. Ka mööbli valmistaja leiti lähedalt: Adaveres tegutsev meister Urmas Kuivits tegi valmis just sellesse arhailisse hoonesse sobiva jõuliste joontega saali-, köögi-, esiku- ja saunamööbli: külamajas on ka saun, kuhu saab korraga leili võtma minna kümme inimest. Mööblimeistri vahendusel osteti külamajja ka integreeritav köögitehnika.

Algul köeti külamaja õhksoojuspumbaga, kui aga välistemperatuur alla 15 miinuskraadi langes, tuli kütte panna saunaahi. Nüüd on külamajas Tartu OÜ Ahjusepad poolt tarnitud ja paigaldatud soojust salvestav kaminahi, mille klaasuks võimaldab elavat tuld imetleda.

Pajusi 60 liikmega külaselts on tegus ühendus ja korraldab oma kogukonna inimestele üritusi üsna tihti. Nii on külamajas toimunud näiteks kohviku- ja pannkoogiõhtuid, vestlusringe ja õpitubasid, kus uuritud tortide, punutiste, kirivööde jms valmistamise saladusi. Pajusi igasuvise mõisapäeva ja laada ajal on külamaja aga kasutusel kohvikuna. Et külaseltsile pisut lisaraha teenida, üüritakse külamaja perekondlikeks ja muudeks üritusteks välja. Umbes neljakümneinimeselisele seltskonnale on see ideaalne peopaik.

Palgalisi töötegijaid külamajas küll pole, ent külaseltsis on mõned “head haldjad”, kes maja kenasti korras hoiavad. Külaseltsi tublid mehed hoiavad aga korras maja ümbruse. Selleks on seltsil olemas murutraktor ja trimmer. Pajusi vald aitab külamaja üleval pidada sellega, et tasub hoone elektrikulude eest.

Pajusi külaseltsi liikmed arvavad, et kui külamaja poleks, võiks rahvamaja töösse suisa ära uppuda.