Palamuse vald

Õmblusteenus tikkimismasina abil mitmekesisemaks

15. jaanuar 2014 Kell 18:26

Füüsilisest isikust ettevõtja Andres Kruuskand on aastaid Palamuse vallas õmblusteenust pakkunud. 2013. aastal soetas ta õmblusteenuste mitmekesistamiseks Jaapani firmas Janome toodetud tikkimismasina.

 

Masin võimaldab teha mitmesuguseid tikandeid eri tüüpi tekstiilmaterjalidele, aga ka näiteks nahale. Masina juhtimine toimub arvuti kaudu. Masinaga kaasas olevad programmid võimaldavad tikkida näiteks nimesid ja muid tekste. Selle tarvis on võimalik valida mitmesuguseid kirjastiile. Tikkida saab ka logosid ja pilte. Teatav pildivaru on masinaga kaasas, ent pilte saab ka ise kujundada. Samuti on võimalik valmispilte ja enda kujundatud detaile kombineerida. Isegi inimese portreed on võimalik tikkida. Selleks tuleb inimese foto skaneerida ja muuta arvutis tikkimisfailiks. Portree tuleb, tõsi küll, mustvalge.

Tikanditega tekstiil- või nahkesemed sobivad hästi firmameeneteks, ent neid on tore ka sõpradele-lähedastele kinkida.

2013. ostetud masinaga on jõudnud ettevõtja ka juba mingil määral teenust osutada, ent masina tundmaõppimine võtab siiski veel aega. Selleks, et keerulise ja suure hulga funktsioonidega masina võimalusi paremini tundma õppida, asus ettevõtja 2013. aasta sügisel õppima Tartu rahvaülikooli masintikkimiskursusel.

Tikkimismasina soetamiseks sai füüsilisest isikust ettevõtja Leader-programmist 3000 eurot, üldse maksis masin 5000 eurot.