Kalender

Puurmani vald

Puurmani mõisa peavärava postid ja piirdemüür said korda

05. jaanuar 2011 Kell 10:05

Puurmani Vallavalitsus renoveeris Leader-toetuse abil Puurmani mõisa peavärava postid ja piirdemüüri.

Puurmani mõisa peavärav ja piirdemüür on, nagu kogu mõisakomplekski, muinsuskaitse all. Paraku olid väravapostid ja müür kaua aega üsna õnnetus seisus. Lisaks loodusjõududele aitasid pargiäärse telliskivimüüri sisse auke uuristada kohalikud poisikesed.

2009. aasta suvel parandati koostöös muinsuskaitseametiga nii peavärava postid kui ka tellismüür. Peatöövõtjaks oli selle ettevõtmise juures OÜ (?) VT Ehitus ja Projekt. Ühest küljest päästeti tänu ette võetud renoveerimisele muinsuskaitse all olevad rajatised hävingust, teisest küljest parandati nii aleviku välisilmet, sest mõisakompleks asub aleviku südames ning ajahambast räsitud väravapostid ja piirdemüür häirisid nii kohalike elanike kui ka läbisõitjate silma. Nüüd, mil Puurmani mõisa peahoone kaunilt renoveeritud, oleksid räämas need sellele eriti räigeks kontrastiks olnud.

Kui praegu tervitavad mõisahoovi sisenejat vaid renoveeritud väravapostid, siis tulevikus tahetakse vanade fotode järgi taastada ja oma kohale asetada ka sepistatud värav.

Väravapostide ja müüri renoveerimine läks maksma üle 630 000 krooni. Leader-programmist toetati töid 430 000 krooniga, millele Muinsuskaitseamet lisas ligemale 160 000 ja vallavalitsus ligemale 50 000 krooni.