Saare vald

Soomlaste kultusteos Eesti suvelaval

20. september 2013 Kell 14:21

MTÜ Parim Valik tõi 2013. aastal Kalevipoja Suveteatris välja soomlanna Veera Marjamaa lavastuse „Lambasööjad”. Lavastust mängiti Kääpal Kalevipoja Suveteatrile juba harjumuspäraseks saanud mänguplatsil ning selles tegid kaasa Kääpalt pärit kutseline näitleja Anti Reinthal ja tema kursusekaaslane Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kõrgemast lavakunstikoolist, Tallinna Linnateatri näitleja Mart Toome.

 

Lavastus põhines soome kultusautori Veikko Huovineni 1970. aastal trükivalgust näinud jutustusel „Lambasööjad”, millest on autori kodumaal tehtud üle kahekümne dramatiseeringu ja vändatud 1972. a ka täispikk mängufilm. Nagu originaaltekstis, võtsid ka Veera Marjamaa lavastuses kaks pintsaklipslasest sõpra, Sepe ja Valtteri, suvise puhkuse ajal ette pöörase seiklusretke, mida talvel kamina ees hea meenutada oleks. Kui Huovineni tegelased seiklesid, küttisid lambaid ja küpsetasid neist lambarooga Soomes, siis Kalevipoja Suveteatri lavastuses oli tegevus toodud Eestisse. Ka kahe sõbra vaimukaid dialooge, mis kõnelesid elust, naistest, poliitikast ja muust, täiendas lavastaja-dramatiseerija mitmete nüüdisaegsete motiividega.

Dramatiseeringut kirjutades püüdis Veera Marjamaa välja tuua ühest küljest argiste asjade ümber käiva jutu filosoofilise allhoovuse, teisalt need momendid, mis tänapäeva Eesti eluga n-ö kokku kõlksuvad. Tänapäeva Eesti eluga on Veera Marjamaa aga hästi kursis, sest on juba päris mitu aastat Eestiga tihedalt seotud olnud. Aastatel 2008-2010 õppis ta Balti Filmi- ja Meediakooli magistrantuuris stsenaristikat, praegu on tal käsil doktorantuur Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kõrgemas lavakunstikoolis.

Suvelavastus „Lambasööjad” kujunes mitmeti õnnestunuks. Anti Reinthal ja Mart Toome suutsid hoida head mängutempot ning nende dialoogid meenutasid ladusaid pallivahetusi. Koos lavastajaga olid nad leiutanud nutikaid võtteid, kuidas kujutada autosõitu jms. Nutikas oli ka lava- või õigupoolest platsikujundus. Kui varem seisis vabaõhu-teatriplatsil ka väike lava, siis 2013. aasta suvehooajaks lammutati see maha, sest see hakkas teatritegijate loomefantaasiat piirama. „Lambasööjate” lavakujunduse põhielementideks olid näiteks suured põhupakid, mis igas stseenis ise asju markeerisid. Publiku üllatuseks tegi Anti Reinthal etenduses ka uhke õhulennu, kasutades selleks sealsamas Kääpal värskelt valminud kõrgseiklusraja „Lennuk” üht atraktsiooni.

Lavastusega „Lambasööjad”, mis andis eesti publikule võimaluse tutvuda naaberrahva kirjanduse ühe kultusteosega, anti Kalevipoja Suveteatris 18. juulist 4. augustini 12 etendust. Lavastust käis vaatamas 1100-1200 pileti soetanud inimest, lisaks neile veel paar-kolmsada kutsetega külalist.

Leader-programm toetas „Lambasööjate” lavastuse väljatoomist 3296 euroga ning see summa kulus lavastusmeeskonna toitlustamiseks ja helitehnika rendiks. Lavastuse kogueelarve oli 22 000 eurot ning lisaks Leader-programmile toetasid ettevõtmist Saare vald, Hasartmängumaksu nõukogu, FIE Arvi Kirikal ja OÜ Peipsi Kurk.