Tabivere vald

Äksi kiriku juurde rajati kiigepark

21. september 2012 Kell 18:34

Neil, kes kiikumist toredaks ajaviiteks peavad, tasub minna Äksi kiriku juurde, kus asub Eestis ainulaadne kiigepark. Selle rajas Sihtasutus Vooremaa Looduskeskus Leader-programmist saadud toetuse abil 2012. aasta suvel.

 

Kiigepargi rajamise mõtte käis Vooremaa Looduskeskuse juhatuse liige Tarmo Raudsepp välja kolm aastat varem. Enne, kui mõtet teoks tegema hakati, uuriti kiikumise ajalugu ning seda, missuguseid kiikesid ilmas üldse olemas on.

Kokku on kiigepargis 16 kiike, millest üks on pigem karussell: sellele mahub istuma kaks inimest ning käivitavaks jõuks on, nagu kiikede puhulgi, kondiaur. Ehkki päris oma peast pole Vooremaa Looduskeskuse rahvas ühtegi kiike välja mõelnud, pakub kiigepark enamikule külastajatest kindlasti üllatusi kiikede näol, mille sarnaseid nad kunagi varem näinud pole.

Kiigepargi atraktsioonide seas leidub igale eale sobivaid. Park ongi avatud kõigile: igaüks võib sinna kiikuma minna talle sobival ajal, st aeda pargile ümber pole ehitatud ja väravas piletiraha ei küsita. Kiikujate turvalisus peaks olema tagatud seeläbi, et atraktsioonid on asjatundjate poolt üle vaadatud ja testitud. Samas peaksid ka kiikujad ise atraktsioone kasutades jälgima, et nad ettevaatamatu käitumisega oma tervist ohtu ei seaks.

Kiigepargi projekti koostas Agorek OÜ ja ehitas Äksi Puhkemaja OÜ. Ülevõllikiikumise kiik saadi Kiiking OÜst. Maatükk, kuhu kiigepark rajati, on Tabivere vallale kuuluv munitsipaalmaa. Et tegemist on muinsuskaitsealuses pargis asuva maatükiga, tuli seal tehtav kooskõlastada ka Muinsuskaitseametiga. Leader-programm toetas kiigepargi rajamist kahe eraldi projekti raames (üks hõlmas ettevalmistavaid tegevusi ja teine ehitustöid) ühtekokku 23 988 euroga. Kümneprotsendilise omaosaluse maksis Sihtasutus Vooremaa Looduskeskus kinni oma vahenditest.

Avalikkusele esitleti kiigeparki 7. juulil 2012 toimunud Äksi kihelkonnapäeval. Kümmekonna julge inimese osavõtul peeti pargis ka ülevõllikiikumise võistlus, mis tahetakse muuta traditsiooniliseks.