Kalender

Projektilood alates 2016

Palamusel sai nautida kauneid suveklassikakontserte

22. mai 2018 Kell 09:16
Autor: Riina Mägi

Palamuse kirik muutus 2016. aasta 6. augustil mõneks tunniks justkui ooperimajaks: seal toimunud Mozarti galal tulid viie solisti ja Vanemuise sümfooniaorkestri esituses ettekandele aariad ja ansamblid neljast Mozarti ooperist. MTÜ Look korraldatud kontsert oli pühendatud suure Viini klassiku 260. sünniaastapäevale ja 25 aasta möödumisele Eesti taasiseseisvumisest.

Mozarti galal oli dirigendipuldis Lauri Sirp ning solistide koosseis oli rahvusvaheline: lisaks kolmele eesti lauljale, metsosopran Kadri Tegelmannile, tenor Urmas Põldmale ja bass Priit Volmerile, tegid kaasa rootslannast sopran Elisabeth Meyer ja hollandlasest bariton Tim Kuypers. Kadri Tegelmann, Hollandi Rahvuslikus Ooperiakadeemias ja Madalmaade Ooperistuudios õppinud ning praegu Amsterdamis vabakutselisena tegutsev laulja, tundis end Palamuse kirikus eriti koduselt, sest ta on Palamuselt pärit. Elisabeth Meyer ja Tim Kuypers on aga tema õpingukaaslased.

Kui enne kontserti võis mõnigi kahelda, kas klassikalisele ooperimuusikale Palamuse-suguses väikeses paigas kuulajaid jätkub, siis rahvast täis kirik ning kohaliku ja kaugemalt kohale sõitnud muusikasõprade tuline aplaus näitasid, et kartused olid asjatud. Lisaks kaunile muusikale võlus publikut solistide näitlejameisterlikkus. Glamuurset varjundit lisas kontserdile asjaolu, et vaheajal pakuti publikule vabas õhus veini ja suupisteid.

Mozarti gala oli esimene kontsert MTÜ Look käivitatud suveklassikasarjast. Sarja teine kontsert toimus 2017. aasta 30. juulil ning sellel sai kuulata metsosopran Kadri Tegelmanni, bariton Lauri Liivi ja kammerorkestri Eesti Sinfonietta esituses armastatud filmimeloodiaid. Enamik palu polnud siiski spetsiaalselt filmi jaoks kirjutatud paladega, vaid palad, mis tuntud eelkõige ooperite, operettide ja muusikalide kaudu ning alles siis filmide kaudu, kus neid samuti kasutatud.

Kontserdinumbrid valiti nii, et väljakutseid jaguks mõlemale solistile. Ooperilaulja haridusega Kadri Tegelmann polnud varem muusikalirepertuaari laulnud, pop- ja džässlaulu õppinud ning eelkõige muusikalinäitlejana tuntud Lauri Liiv polnud jälle varem esitanud ooperiaariaid ega -duette. Ent mõlemad said võetud ülesandega hästi hakkama.

Ka filmimuusikakontserdi vaheajal pakuti veini ja suupisteid ning kirik oli taas rahvast täis: iidsesse ja väärikasse Palamuse kirikusse ei pidanud paljuks filmilikus võtmes klassikalist muusikat kuulama tulla Tallinna, Tartu ja teistegi paikade inimesed. Kohalikud muusikasõbrad võisid aga rõõmustada selle üle, et väärtmuusika on neile suisa koju kätte toodud.

MTÜ Look kohta võib öelda, et neil on kontsertide, sealhulgas klassikakontsertide korraldamisel päris suured kogemused, kusjuures nende tegevus on ulatunud Tallinna ja Tartussegi. MTÜ eestvedajad Tiina ja Arne Tegelmann ongi veendunud, et klassikalise muusika kuulamise võimalust tuleb pakkuda ka väiksemates paikades, eriti kui on olemas koht, kus seda esitada, ning inimesed, kes seda kuulata soovivad. Üksnes piletitulust selliseid kontserte siiski ära ei majanda, seega tuleb otsida toetajaid. Leader-programm toetas suveklassikakontserte 12 279 euroga (see kulus kontsertide reklaamile ja solistide tasudele), projekti kogumaksumus oli 13 643 eurot. Kontserte toetasid ka Eesti Kultuurkapital, kultuuriministeerium, hasartmängumaksu nõukogu jt.