Projektilood alates 2016

Juulamõisa kohviku juurde rajati matkaautode peatuskoht

08. juuli 2019 Kell 15:32
Autor: Riina Mägi
Allikas: Vooremaa 18.07.2019
Foto: Ülle Jukk
Juulamõisa kohvikusse kutsuvale lahedale puidust „maamärgile“ lisati tänavu karavaniparkla sümbol

Matka- ehk karavanautoga puhkuse ajal ringi sõitmine pole Eestis veel väga levinud, seetõttu on napilt ka parklaid, kus „ratastel suvilaga“ reisides vahepeatust teha. Matkabussil on peatuskohas vaja ju eritingimusi, näiteks võimalust ühendada end elektrisüsteemi. Tavaliselt soovitakse ka veevarusid täiendada, heitveest vabaneda ja duši all käia. Seda kõike pakutakse karavanireisijatele nüüd Juulamõisa kohviku juures.

Lähte–Elistvere tee ääres Juula külas asuv Juulamõisa kohvik alustas tegevust 2018. aasta aprillis. Kohvikut ümbritseb atraktiivne vooremaastik, mida tullakse meelsasti imetlema ka piiri tagant. Saksamaalt ja mitmest teisestki riigist tulijate hulgas on päris palju karavanautodega reisijaid. Ka eestlaste hulgas on selline reisimisviis populaarsust kogumas. Sellest ajendatuna otsustaski Juulamõisa kohvikut pidav OÜ Juulamõis luua kohviku juurde tingimused, mis lubaksid seal peatuda karavanautodel. Ettevõtmiseks saadi toetust Leader-programmist.

„Et aru saada, milliseid nõudmisi turistid karavanautode peatumiskohale esitavad, tutvusime sellekohase uurimusega,“ ütles OÜ Juulamõis üks omanikke Eneli Kaasik.Esialgu on kohviku juurde loodud tingimused kuni kolme karavanauto vastuvõtmiseks. Suurema arvu matkaautode üheaegne saabumine pole lihtsalt tõenäoline. Samas saadaks ka viie-kuue tulijaga hakkama. Üldjuhul juhatatakse karavanautod parkima heinamaale. Kui vihmase ilma tõttu tekib oht, et see poriseks läheb, leitakse matkaautodele koht kohviku parklas: ka see sai sama projekti raames korda tehtud.

Matkaautode jaoks on rajatud elektritoite saamise võimalus, heitvee saab pumbata kinnisesse mahutisse, kust see teatud aja tagant ära veetakse. Puhta vee varusid saab täiendada kohviku puurkaevust. Pesta saavad karavanireisijad kohviku invatualetis, kus on ka dušš. Sellesse ruumi pääseb väljast eraldi ukse kaudu. Et kohvikus on olemas ka pesumasin, saavad automatkajad soovi korral pesugi pesta. Õue rajati ka grillimiskoht, kus karavanis ööbijad süüa saavad teha.„Karavanautoga reisijad hindavad peatumisvõimalust looduskaunis ja mõneti ka privaatses paigas ning Juulamõisa kohviku juures on need tingimused täidetud,“ sõnas Eneli Kaasik.

Juula karavanautode peatuskoht valmis 2019. aasta kevadeks. Esimesteks külastajateks olid Belgia linnuhuvilised, kes tulid kevadistel Vooremaa järvedel toimuvat uudistama. Nii vara ei teatud veel külastajaid oodatagi, ent loomulikult oldi nende saabumise üle rõõmsad. Nüüdseks on käinud ka sakslasi, lätlasi ja eestlasi. Enamasti reisivad matkaautodega lastega pered ja soliidsemas eas välisturistid. Tänu sellele, et on koht, kus peatuda, jäävad karavanautodega reisijad Vooremaale arvatavasti kauemaks. Viiekümne kilomeetri raadiuses on ju päris palju vaatamisväärsusi, mida külastada – alates Elistvere loomapargist, Vudila mängumaast ja Äksi Jääaja keskusest kuni Palamuse kihelkonnakoolimuuseumini, loodusväärtused veel peale selle.

„Võtsime kohvikut rajades algusest peale eesmärgiks tutvustada külastajatele Vooremaad kui huvitava kultuuriloo, rikkaliku rahvapärimuse ja rohkete vaatamisväärsustega kohta. Loomulikult edastame nüüd sama sõnumi ka karavanautodega reisijatele,“ märkis Eneli Kaasik.

Kui tavaliselt valmistavad karavanireisijad endale süüa ise, siis mõne toidukorra söövad nad ikka ka kohvikus, eriti kui kuulevad, et seal pakutakse rahvuslikust köögist inspireeritud roogi. Eestis võib karavaniparklaid leida põhiliselt mere äärest, Kesk-Eestis kõigile nõuetele vastavaid peatuskohti praktiliselt polnudki. OÜ Juulamõis pole siiski oma peatuskohta veel laiemalt reklaaminud. Ainult kohvikusse juhatavatele viitadele on lisatud karavaniparkla märk.

„Vaatame esialgu, kuidas asi toimib ja kui palju karavanituriste suudame vastu võtta. Kui asi hästi käima läheb, saame peatuskohta laiendada. Tulevikus soovime liituda ka Eesti Kämpingute Liiduga, siis oleme leitavad nende loodud kaardirakenduse abil,“ sõnas Eneli Kaasik.

Leader-programm toetas OÜ Juulamõis projekti „Karavanautoga Vooremaale“ 17 434 euroga, projekti kogumaksumus oli 29 260 eurot.