Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Päevakorralised

Kollased aknad edendavad turismi

25. jaanuar 2016 Kell 10:55
Autor: Helve Laasik
Allikas: Vooremaa 23.01.2016

Jõgevamaale paigaldatud kolme kollase akna eesmärgiks on kõige muu hulgas ka turismi edendada ja teadvustada, mida Lõuna-Eestis pakkuda on. 2015. aasta lõpuks laienes projekti „Elu kahe maailma piiril“ tegevus Jõgevamaal ja siia paigaldati kaks uut raami  - lisaks 2013. aastal Mustveesse paigaldatud raamile on nüüd raamid ka Kuremaal ja Mandri-Eesti keskpunktis. Neist viimane on juskui sümboolne sisenemine Lõuna-Eestisse, Kuremaa raam aga tutuvustab lisaks kaunitele Vooremaa vaadetele ka siinset aja- ja kultuurilugu.

National Geographicu kollaste akende koostööprojekti “Elu kahe maailma piiril” arendusspetsialist Heili Petkin sooviks näha kõikide 23 Lõuna-Eesti raami juures ettevõtjate ja kogukondade võrgustike tekkimist. Tema sõnul võiks inimene läbi nende akende vaadates jääda korraks mõtlema, mida ta näeb, kas nähtu on sama ka saja aasta pärast. “Me peaksime väärtustama kõike seda, mis meil on,” lisas ta.

Jõgevamaa koostöökoja tegevjuht Aive Tamm ütles, et raamid tutvustavad selle piirkonna eripära, mida on eriliselt rõhutatud ja mida on ka National Geographic tunnustanud. Enne turismihooaja algust on plaan piirkonna ettevõtjatega nõu pidada, kuidas kollased raamid saaksid kaasa aidata turismi vahendamisele. “Üheskoos peaksime mõtlema, mida ja kuidas koostöös teha,” lisas ta. Tamme kinnitusel saavad kollased aknad ettevõtete võrgustikule lisandväärtust pakkuda. “Tahame julgustada ettevõtjaid suuremalt mõtlema ning koostööd tegema ja oma piirkonna üle uhked olema,” lisas ta.

Lõuna-Eesti Leader-tegevusgruppide ettevõtjad saavad koostööd teha erineval moel. Plaanis on hakata ette valmistama koostööprojekti, et nii raamide kui kogu piirkonna turundamisele vahendeid leida. Kuid samas on olulised ka piirkonnas toimuvad arendused – näiteks Kuremaal on tekkinud idee, et veskis võiks suvel müüa kohalikku käsitööd. Siit üleskutse käsitöömeistritele – kui teil on huvi ettevõtmises osaleda, siis võtke koostöökojaga ühendust.

Projekti „Elu kahe maailma piiril“ ühe turundustegevusena on taaskord ilmunud raamat “Elamused Lõuna-Eestis 2016-2017”. Eelmine, “Lõuna-Eesti lugude ja heade pakkumiste raamat 2015”, võeti väga hästi vastu. Tagasisidet koguti esimese üheksa kuu kohta, 60 protsenti oma tegevust raamatus reklaaminud ettevõtetest teatas, et neid külastati kupongidega. Jõgevamaal kujunes eelmisel suvel populaarsemaks Vudila mängumaa kupong.

Uues raamatus tutvustatakse maakondade kaupa kohti, mida tasub avastama ja uudistama minna kas koos pere ja sõpradega või ka päris üksi. Uues raamatus tõsteti pakkumiste kvaliteeti ja koostajad soovisid muuta raamatut veelgi kasutajasõbralikumaks. Raamat säästab aega ja raha ning annab lisaks huvitavaid teadmisi. Raamat maksab kauplustes 15 eurot, kuid juba paari pakkumise kasutamisega on võimalik see raha tagasi saada. Näiteks ühe Värska veekeskuse kupongiga, mis kehtib kuni neljale inimesele, on võimalik osta puhkusepakett kaks ühe hinnaga. Seega on võimalik säästa kuni 80 eurot ja raamatu hind on sellega juba neljakordselt tagasi saadud!

Petkini sõnul saab raamatu vahendusel väga hea ülevaate, mida Lõuna-Eestis pakutakse ja selle põhjal lihtsasti kokku panna kasvõi terve reisi marsruudi. Boonuseks on sooduskupongid, millega saab teenuseid tarbida letihinnast omajagu soodsamalt. Raamatud on müügil Rahva Raamatus, Apollos, Lõunakeskuse Taluturul, Selverites ning ka turismiinfokeskustes. Rahva Raamatu e-poest saab raamatu suisa koju tellida. Hetkel on raamat Jõgevamaal saadaval Põltsamaa ja Palamuse turismiinfopunktides. Kupongiraamatuid saab osta ka turismimessidelt, nii TourEstilt, Matka messilt kui ka Balttourilt. Praegu on saadaval küll ainult raamatu eestikeelne versioon. Igal juhul on mõistlik, kui suvel Lõuna-Eestis seikleval seltskonnal see käepärast on.

Kõik raamatus olevad pakkumised on nähtavad ka pakkumiste veebikeskkonnas pakkumised.visitsouthestonia.com. Pakkumiste veebis saavad Lõuna-Eesti ettevõtjad osaleda oma nädalapakkumistega ning külastajad võtta kuponge, et avastada soodsalt Lõuna-Eestit. Nädalapakkumiste tegemine on ettevõtjale hea ja kiire viis klientide arvu suurendamiseks endale sobival ajal või juhul, kui teenuse/toote tarbimine mingil põhjusel vajaks hoogustamist või suuremat klientide arvu (nt väliüritused, etendused vms).

Lisaks on ilmunud marsruudikaardid Lõuna-Eesti kultuuri ja ajaloo, looduse ja aktiivse puhkuse ning innovatsiooni teemal. Innovatsioonimarsruudi puhul tuleks ettevõtetega külastus enamasti eelnevalt kokku leppida. “Seal on palju põnevaid ettevõtteid, kes on valmis oma igapäevategemisi külastajatele tutvustama“, sõnas Petkin.

Aive Tamme kinnitusel on koostöökoda mõelnud ka koolinoortele ning jõudnud järeldusele, et National Geographicu teemadel võiks õpilastele pakkuda näiteks ööülikoole, kus saaks rääkida nendest teemadest, mis lähevad korda nii National Geographicule kui noortele – näiteks toidu raiskamine, kadunud kultuurid, seiklemine jne. See annaks Tamme hinnangul rohkem võimalusi laiendada noorte silmaringi. “Plaanime Jõgevamaal alustada pilootprojektiga, siis on näha, kuidas see vastu võetakse ja kas on üldse mõtet üle-lõunaeestilisi ettevõtmisi algatada.”

National Geographicu kollased aknad jäävad Lõuna-Eestisse vähemalt 2021. aastani. Siit ka üleskutse ettevõtjatele: leidke võimalusi, kuidas kollaseid aknaid oma äri huvides paremini ära kasutada!