Kalender

Uued sündmused

Päevakorralised

Jõgevamaa ettevõtted meelitavad Maamessil maitsva söögi ja rasketehnikaga

05. mai 2016 Kell 12:29

Jõgevamaa ettevõtted meelitavad Maamessil maitsva söögi ja rasketehnikaga

Autor Eili Arula

Allikas Vooremaa, 23.04.2016

Täna lõpeb Tartus kahekümne neljas Maamess. Huvitav kokkusattumus on, et sel korral osaleb messil ka täpselt kakskümmend neli Jõgevamaa ettevõtet. Neist kaks, A.Tammel ja Same OÜ, on käinud kõigil messidel.

N-ö veteranide kõrval on sel aastal ka palju uusi tulijaid. Jõgevamaa Koostöökoja boksis on näiteks  esimest korda kohal Vanausuliste MTÜ. Selle organisatsiooni eesmärk on  hoida vanausiluste kultuuripärandit ning juhatada Peipsi piirkonna rahvast oma juurte juurde. MTÜ eestvedaja ja samovarimuuseumi asutaja Veronika Kookmaa on välja töötanud tootesarja Varvara Gourmet, kus põhirõhk sellisel  toorainel, mis vanausuliste asualal saadaval. 

Samovar muuseumist messile

Hetkel tegeleb Kookmaa usinalt siguri väärindamisega. Ta on seda seganud mee hulka, teinud sellest teed ja pannud ka seebi sisse. Kõiki neid tooteid saab messil näha ja proovida.  

Loomulikult keedab Kookmaa messil teed samovariga, mille ta  Kasepäält samovarimuuseumist kaasa haaras. Kaasas on ka teine samovar, millega küll teed ei keedeta, kuid millel on väga pilkupüüdev barankahoidja. “Oleksin tahtnud rohkemgi samovare messile kaasa tuua, kuid paraku neid rohkem siia lauale ei mahu,” nentis ta.

Teine uustulnuk on koostöökoja boksis Kurista Söögitare, nende tõmbenumber on purki pandud kala. “Meie nimetame seda hobiks purgis,” rääkis söögitare perenaine Ülle. Tema  poeg on nimelt usin kalamees, kuid ise eriti kala ei sööö. “Otsustasime siis hakata tema püütud kala purki konserveerima ja müüma,” ütles Ülle.

Enamik kalast on pärit Peipsist ning eriti populaarne on muidugi rääbis. “Enamasti pole seda marineeritult üldse saada. On kas suitsutatult või õlis,” märkis söögitare perenaine. Lisaks rääbisele pakutakse koha, latikat, lõhe, lutsu ja kuuldavasti õige pea ka lesta. Siiski rõhutas Ülle, et ei soovi oma kalatoite masstootmisse anda. “See on ikkagi nišitoode  teadlikule kliendile,” kinnitas ta ning lisas, et neil on juba teatav hulk püsikliente ja hea meelega võtavad nad vastu tellimusi ka suurematele kogustele. 

Menukas ‘Jõgeva kollane’

Painkülas töötav õlitehas Scanola Baltic tutvustab lisaks toiduõlile ka sel aastal uudisena tootmisse lastud grillisüüteõli. “See on meil täiesti uus asi ning enne suuremat grillihooaja algust jõuab see poodidesse. Praegu saab süüteõli siit kohapealt osta,” ütles tehase tootejuht Esko Lehtpuu. Tema sõnul on tegemist rapsiõli ja alkoholi seguga, mis ei sisalda kemikaale, mis lihale võõra maitse jätaksid. Selle süüteõliga saab süüdata nii puid kui ka sütt.

Neljapäeval müüdi messi esimestel tundidel Eesti Taimekasvatuse Instituudi väliplatsil ära kogu kaasas olnud ‘Jõgeva kollase’ seeme. Kartuliseemne  müümisega tegelevad mehed rahustasid kliente, et ka järgmistel messipäevadel tuuakse nõutud sorti juurde, kuid samas kehtib reegel “Kes ees, see mees”. Menukas oli ka varane kartulisort ‘Impala’, mille kohta palju uuriti. Need, kes tahavad kogu messist ülevaate saada, kuid kardavad kartuliseemnest ilma jääda, võivad taimekasvatusinstituudi platsil endale vajaliku kartulikoguse kinni panna ning selle enne kojuminekut sealt kaasa võtta.