Kalender

Päevakorralised

Minimessile tulevad kohalikud tootjad

08. september 2016 Kell 11:27

Vooremaa, 8. september 2016

Artikli autor: Helve Laasik

Kel soov talvevarusid soetada või ka kevadeks juba üht teist valmis varuda, võiks reedel läbi põigata Jõgeva kultuurikeskuse ees III Vooremaa konverentsi ajal peetavalt minimessilt, kus kohal pea paarkümmend kohalikku tootjat.

Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk ütles, et osalejate hulgas on palju neidki, kes ka mullu esimesel minimessil käisid, kuid on ka uusi osalejaid. “Näiteks on tänavu väljas Kurista söögitare marineeritud kalatoodetega, Aivar Kütt Ulge talust pakub veini degusteerida,” rääkis Jukk. Loomulikult saab osta kaasa mett, Põltsamaa Meemeistrid on väljas oma meepurkidega. Sepamäe talu pakub astelpajutooteid, Uuevälja talu küüslauku. “Loodetavasti saavad nad siiski oma küüslauguga nii kaugele, et messile tulla. Küüslaugufestivali ajaks ei õnnestunud neil kahjuks oma saaki pakkida, tänavune suvi on olnud väga märg ja seetõttu saagi müügivalmis seadmine väga keeruline,” tunnistas Jukk.

Kala fileerimise õpiköök

Juulamõis pakub oma toodangut, kohal on ka Marimarta tomatimahl. Maitseelamuste Koda võtab lisaks kõigele muule kaasa ka sibulavanikuid.

Nõusid pakub Siimusti keraamika ning lõnga osaühing Evilla. Omaette on väljas kodukandiühendus, nemad tutvustavad külade tegemisi. Eesti Taimekasvatuse Instituut tutvustab kodumaiseid tomati- ja hernesorte.

Minimessil on ka töötuba, nimelt teeb Peipsimaa Kogukonnaköök kala fileerimise ja kiire kalatoidu õpiköögi. Kel huvi söögitegemise vastu, võiks messi külastada lõuna paiku.

Suurtel laatadel on tavaliselt osalejaid väga palju, igaüks oma väikese telgiga silma ei jäägi. Minimessil on võimalik kõikidel oma toodangut tutvustada. “Meie minimess pole suur turg ega laat, siin jääb hästi silma,” lisas koostöökoja tegevjuht Aive Tamm. Tema hinnangul on messil tähtsaim oma toodangu tutvustamine. “Jõgevamaad seostatakse ikka Felixi, E-Piima ja Weroliga, aga meil on ka palju väikseid toidutootjaid,” tunnistas Ülle Jukk.

Minimess kestab kella poole kümnest kuni kella kolmeni kui konverents lõpeb või kuni kaupa jätkub. Messi külastamiseks on parim aeg lõuna paiku, rõhutasid korraldajad.

Mullusel minimessil olid samuti väljas Weroli toiduõlid, kuid nende lett oli kultuurikeskuses.

Uus messiampsu konkurss

Küüslaugufestivalil käisid Meemeistrid, Juulamõis. “Meemeistrid müüsid mett eelkõige neile, kes soovisid talvevarusid soetada. Maitsemeed lähevad kaubaks rohkem jõulude paiku, kui ostetakse kingitusi,” rääkis Jukk.

Nädala pärast tuleb Suur Paunvere väljanäitus, kus samuti kohal väga palju kohaliku toidu tootjaid. Palamuse laatgi on Eesti toidu kuu üritus. Et samal ajal on Jõgevamaa rahvusvaheline kontaktseminar, siis on ka meie külalistel võimalik väljanäitusel osaleda ja meie tootjate pakutavaga tutvuda.

Minimessi päeval ehk reedel kuulutab Jõgevamaa koostöökoda oma kodulehel välja 2017.aasta messiampsu konkursi. “Nii nagu ka eelmisel aastal, ootame osalema toitlustajaid, kes pakuvad välja suupisteid või hõlpsalt käsitsetavaid toidutooteid, mis võiksid edasi anda Jõgevamaa maitseid. Lähtume lausest “Jõgevamaa katab laua” ehk toit on üks viis, mille läbi maakonda tutvustada. Eeldame, et kasutatakse võimalikult palju siinsele kandile omast toorainet, veelgi parem, kui see on kohalikku päritolu. Osalemise tingimuseks on, et toitlustajal on see toit või toode võimalik võtta kas menüüsse või pakkumisse. Võib olla ka juba olemasolev toit või toode,” lisas Jukk. Väljavalitud suupistete või toodetega esindab koostöökoda maakonda suurematel turismimessidel, samuti valmib nende põhjal järgmise aasta väike toidutrükis messidel ja laatadel jagamiseks.

HELVE LAASIK