Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Päevakorralised

Toodetud Jõgevamaal

27. juuni 2016 Kell 14:09

Eelmise aasta Maamessiks kokku pandud toidukott Jõgevamaa väiketootjate kaupadest ei olnud ühekordne üritus. Loomulikult pole ühte suuremasse kandekotti võimalik mahutada kogu maakonnas toodetava toidukraami valikut, see toidukott muutub igal aastaajal ja olenevalt eesmärgist. Teate, kui palju on väikeseid toredaid ettevõtjaid, kelle toodetest pole laiem publik kuulnudki! Samuti tasub ringi vaadata laatadel, kust leiab selliseid kaupu, mis poelettidele kunagi ei jõua.

Jõgeva maakond kuulub Eesti kõige viljakamate muldadega piirkondade esikolmikusse. Sestap lokkavad siin suured põllud ja on levinud loomakasvatus, piimalehmade kõrval näeb üha enam lihaveiseid. See on ka üks põhjus, miks ei leia siitkandist nii palju talutoodangut kui näiteks Saaremaalt või sügavalt Lõuna-Eestist. Tihtipeale ei pruugi ostja seostada mingit kaupa tema valmistamiskohaga, ometi on see üks võimalus, kuidas ennast tutvustada ja miks mitte - arendada isegi toiduturismi.

Maakonna suurte kolmiku – Felixi, Scanola ja Epiima kõrval on meil Adaveres Chef Foods, kes tegeleb uluki- ja veiselihaga, värsket sealiha ja kulinaariatooteid saab Paju talu poodidest Puhu-Ristis ning Põltsamaal. Raigastvereres asuva Sepamäe talu astelpajutoodete vitamiinijaam on kohal igal suuremal üritusel, Koimulas paikneva Marimarta „Malle“  tomatitest pressitud mahl on aga Eestis ainulaadne. Nord Garlicu kirjadega küüslauku kasutavad nii restoranid kui koduperenaised, pärit on see Pajusi kandist. Peipsi ääres asuva Nõmme köögivilja hapukurke leiab ka poelettidelt, Siiraku talu punapeet jõuab vaakumpakendatult aga Kasepäält kaugemalegi. Põltsamaa pool on kuulus oma mesinike poolest: Olvi ja Jüri Lugus Pisisaarest teavad mesindusest kõike ning õpetavad teistelegi, Meemeistrid püstitasid Nõmaverre uue tootmishoone erinevate meetoodete purkipanemiseks. Odivere Ulge talu veinidest ja Tabivere veski õllest kuuleme peagi juba rohkem. Ja hoidised: Puurmani kandis Jürikülas tegutseva Raudale talu vürtsmoosid ja glögi on suupärased eriti talvel, Saare vallas keedab Uugi talu aga erilist põdrakanepi- ja kasesiirupit.

Need pole mõistagi kõik vahvad tootjad. Tänavuse aasta üheks üllatajaks on näiteks Kurista Söögitare, kust saab kaasa osta kohapeal marineeritud ja suitsutatud Peipsi kala.

Ja veel. Rääkides toidukultuurist, ei koosne see üksnes söögist. Siimusti Savikoda valmistab ajatut tarbekraamikat, mis sobib suurepäraselt nii toiduvalmistamiseks kui serveerimiseks. Loov Energias Erika Aasa disainitud autorikeraamika muudab aga lihtsamagi toidugi eriliseks.

Toodetud Jõgevamaal – uhke tunne!