Kalender

Päevakorralised

Maamessil käimisest tõuseb igal juhul tulu

24. aprill 2017 Kell 10:15

Helve Laasik, Riina Mägi

Allikas: 22.04.2017 Vooremaa

Tänavu Maamessil Jõgevamaa Koostöökoja boksis kaaseksponendina olnud firmad peavad messilkäiku kasulikuks, sest huvilised jätavad meelde, mida nad nägid või proovisid ja ostavad hiljem pakutud kaupu.

MTÜ Juulamõis pakkus Maamessil astelpaju marmelaadi, nõgese-piparmündi teed kotikestes. Kotikesed on valmistatud banaanikiust, tegemist on täiesti naturaalse ja mõistliku lahendusega. Samuti on valmis varutud kuivatatud õunad ning need ka kenasti riidest kotikestesse pakitud. “Mis sa ikka pimedal ajal õhtuti muud teed, kui ajad teed kotikestesse. Samuti on televiisorit vaadates hea õunu koorida ja need siis kuivatisse panna,” rääkis mittetulundusühingu eestvedaja Eneli Kaasik. Tema hinnangul tuleb lasta fantaasial lennata ja nii saabki jälle uusi tooteid.

Marjaribad kummikommi tervislik aseaine

Madis Jaaniste Sepamäe talust ütles neljapäeval, et inimesed pole veel kõik kohalegi jõudnud – vahekäigus mahub veel liikuma. Kui vihma peaks ka sadama hakkama, siis pole üldse võimalik vahekäigus ringi pöörata, tuleb liikuda selles suunas, kuhu inimesed lähevad. Laupäeviti on tema sõnul alati kõige rohkem rahvast, siis tullakse koos peredega. “Hakkame aga lastele mahlatopse täitma,” märkis ta.

Raigastveres tegutsev Sepamäe talu pakub maamessil astelpajumahla ja -marju, samuti marjajahu ja marjaribasid. Astelpajujahu saab panna näiteks kama, jogurti, keefiri või kohupiimakreemi sisse. Poejogurtid ja kohupiimakreemid on tihti liiga magusad, hapu marjajahuga saab maitset tasakaalustada. Marjaribad on aga n-ö kummikommi tervislik aseaine. Neid valmistatakse astelpajupüreest ja roosuhkrust.

“Keegi teine praegu sellist toodet ei paku ja ka meie saame seda teha ainult niipalju, kui meil marjapüreed tekib: see on nimelt mahlatootmise jääk,” ütles Sepamäe talu peremees Madis Jaaniste.

Tema sõnul pakub Sepamäe talu toor- mitte pastöriseeritud mahla ja paljud on õppinud seda nüüdseks hindama, sest see on parema maitsega ja selles on vitamiinid paremini säilinud. Toormahla müüakse külmutatud kujul. Messikülalistele kohapeal pakkumiseks on muidugi ka sulatatud mahl olemas. Kui palju seda ostetakse, sõltub alati ilmast. Sooja ilmaga läheb see väga hästi.

“Maamessilt saab häid kontakte. Saab vestelda oma tootmissektori inimestega, uurida, mida ja kuidas nad teevad. Nii tekib endalgi uusi ideid. Väiketootjal tulebki ju kõik algusest lõpuni ise välja mõelda,” sõnas Madis Jaaniste.

Kuremaa lossil on pakkuda oma maiuseid

Sihtasutus Kuremaa turismi- ja arenduskeskus korraldas Kuremaa lossi maiuse konkursi ja tulemused olid Maamessile kaasa võetud. Sihtasutuse juhatuse liige Tiina Tegelmann esitles tordimeister Sirje Arandi valmistatud komme ning Veski külalistemajas tehtud kooki. Mõlemaid maiuseid müüakse Kuremaa lossis käsitöötoas. Käsitöötuba avati Kuremaa lossis reedel Jõgeva valla ajalookonverentsi ajal. Kuremaa turismi- ja arenduskeskusel on seega kaks koostööpartnerit – Sirje Arand ja Veski külalistemaja.

Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Lea Narits ütles, et nende boksis jätkus neljapäeva lõuna paiku veel isegi tippsibulaid `Jõgeva 3`. Tippsibul on väga nõutud kaup, mida võiks toota tonnide kaupa, aga kahjuks ei suuda instituut nii palju kasvatada. Sort on väga hea, säilib uue saagini. Tegemist on 1943. aastal valmis saanud, kuid tunduvalt hiljem sordilehele jõudnud söögisibulaga. Algmaterjal on pärit Peipsi äärest, tal on samad omadused, mis ’Peipsiäärselgi’, mis on rahvaselektsiooni ehk maasort.

Lea Naritsa kinnitusel ostetakse hästi ka köögiviljade seemneid, eriti nõutud on hernes. Ostjateks on olnud just põhjanaabrid, keda tänavu messil väga palju.

Nukumaja väljapanek väikestele magnetiks

Jõgeva vallas Raaduveres tegutsev füüsilisest isikust ettevõtja Margus Jõesaar on koostöökojaga koos messil käinud juba mitu aastat. Ta toodab puidust nukumaju, nuku- ja lastemööblit, mänguasjakaste ja muud. Maamessile võttis ta kaasa kaks nukumaja ja ühe nn automaja. Selle liurajal saavad poisid mudelautodega rallit korraldada. Autod on ettevõtjal kaasas ka, nii et Margus Jõesaare väljapanek kujuneb alati tõeliseks lastemagnetiks.

“Mul on olemas ka netipood, aga siin saab kõike näha ja käega katsuda ning saab ka aru, kui suur üks või teine toode on. Netipoe fotosid vaadates seda alati ei hooma,” sõnas Jõesaar. “Maamessil käimisest on palju kasu, aga nende kolme päeva efekt avaldub tavaliselt hiljem. Huvilised jätavad meelde, mida nad siin nägid, ja kui lapse sünnipäev või jõulud lähenemas, ostavad minu netipoest nukumaja või mõne muu toote ära.”

Ettevõtja kinnitas, et nukumajaäri läheb järjest paremini ja tasapisi loob ta juurde ka uusi tooteid. Peatselt tulevad müügile näiteks mängu-kööginurgad, mis praegu on veel n-ö testimisfaasis.

Kalakonserve sobib ka sõpradele kinkida

Kurista söögitare pakub koostöökoja messiboksis purgis kalatooteid. Purki on pandud Peipsist püütud kala: latikas, koha, luts, haug ja rääbis. Kala on suitsutatud ja kergesse äädikamarinaadi pandud. Et kalast tuleb palju tema oma mahla, siis on kogu see kraam kenasti ära tarretunud.

“Kala käime toomas otse Peipsi kaluritelt ja ka meie perepoeg on tubli kalamees. Tema neid kalatooteid valmistabki,” ütles Kurista söögitare perenaine Ülle Rohing.

Perepoeg Raido Moor on vaid kolmekümnene, aga oma pere tarbeks kalakonserve teinud juba päris pikka aega. Viimasel kahel aastal on ta teinud neid ka müügiks. Osta saab neid nii Kurista söögitarest kohapealt kui ka arvukatelt messidelt-laatadelt, kus firma esindus väljas käib.

“Masstoodangut ei saa meie kalakonservidest kunagi, aga paljud on need tooted omaks võtnud. Neid ostetakse päris palju kingituseks. Jõulude eel oli müük näiteks päris elav,” kinnitas Ülle Rohing.

Tänavu 20.-22. aprillini peeti Tartu Näituste messikeskuses järjekorras 25. Maamess, millest võttis osa läbi aegade suurim arv eksponente. Tooteid ja teenuseid kogunes tutvustama 500 firmat kümnest riigist Jõgevamaalt on kohal 24 ettevõtet ja organisatsiooni.