Kalender

Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Toiduprojektid

Toidupakkujate inspiratsiooniprogramm: suupistelaua koolitus. Kokkuvõte

06. veebruar 2023 Kell 15:42

Toidupakkujatele mõeldud inspiratsiooniprogrammi käesoleva aasta esimeseks mooduliks oli suupistelaua koolitus, mis toimus 31. jaanuaril 2023 kell 13-17 Ateljee kohvikus. 

Suupistelaua vormi kasutatakse nii ürituste põhitoitlustamisel kui kohvipausidel. Sõltuvalt sündmuse iseloomust koostatakse ka menüü ning hoolitsetakse, et laud näeks välja isuäratav ja oleks ka maitsev. Suupistelaud võimaldab kasutada enam mängulisust ja maitsekombinatsioone kui lihtsalt kohvipaus. 

Koolituse, mis koosnes nii praktilistest soovitustest, mõttevahetusest kui koos viie erineva suupiste valmistamisest, viis läbi Tiia Meitus (Sibul ja Sammal OÜ). Tiial on koka ettevalmistus, ta on aastaid lihvinud suupistelaua valmistamise oskusi, tema näputöö on köitnud ilu- ja maitsemeeli erinevatel sündmustel. Ta on löönud kaasa ka presidendi vabariigi aastapäeva tähistamise piduliku vastuvõtu suupistelaua ettevalmistamisel. Lisaks viib läbi koolitusi Tallinnas, Tartus ja mujal.

Tiia rõhutas, et kõige aluseks on dialoog kliendiga, et tulemus vastaks mõlema poole ootustele. Kuna suupisted on töömahukuse tõttu kallid, tuleb materjalikasutus hoolikalt läbi mõelda. Lisaks tuleb tähelepanu pöörata ka ampsude vormile, et sööjal oleks mugav ja turvaline süüa. Veelgi olulisem on ajaplaneerimine, mis osad saab varem valmis teha, mis talub transporti söömiskohta, mis tuleb ette valmistada söömiskohas. Mitte vähem tähtis pole ka toidu visuaal, kuidas on vaagnad täidetud ja lauale paigutatud. 

Koos tehti salsa verdega seafileed röstsaial, pestorulli kitsejuustutäidisega, kanatiiva lollipope, punase kala ampse ning väikeseid šokolaadikoogikesi. 

Osalejad said uusi nippe, kuidas esmapilgul keerulisena tunduvaid suupisteid tegelikult väga lihtsalt teha, praktilisi soovitusi serveerimisvahendite valikul ning kuidas ettevalmistamiseks vajalikku aega planeerida. 

Suupistelaua koolituse toimumist toetas PATEE projekt "Jõgeva maakonna tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamine" 2020-2023" .