Kalender

Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

V Lõuna-Eesti toidukonverents - (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks

30. august 2021 kell 16:28

Konverents toimub 19. oktoobril 2021 algusega kell 10.00 Põltsamaa kultuurikeskuses.

Jõgevamaa konverentsi teema on (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks.

Eestimaal on nii palju toidutootjaid ja toidupakkujaid, kelle tegevus alguse saanud kirest, hobist, elustiilist, mis nüüd toob ka leiva lauale. Kuidas on nende ettevõtjate teekond olnud, mis on olnud väljakutsed, karid, mis on olnud õnnestumised, ehk ka õnnelikud juhused – tule kuula!

Moderaatoriks ehk päevajuhiks on Erlis Schönberg – Mulgimaa mees, maitsemeelelahutaja, Eesti Peakokkade Ühenduse liige, Eesti kodukokk 2010.

Oma kogemuslugusid tulevad jagama järgmised Lõuna-Eesti ettevõtjad: 

  1. Meemeistrid on üle 10 aasta tegutsenud pereettevõte, mis kasvas välja huvist mesinduse vastu. Suvisel ajal tegeleb Annamõisas paiknevas uues tootmishoones värske mee vurritamise ja pakendamisega lausa kolm põlvkonda. Peale naturaalse mee valmistatakse erinevaid meesegusid kohalike külmkuivatatud marjade ning lisanditega. Lisaks plaanivad Kristi ja Raul Terep vanast meiereist külastuskeskuse rajada.
  2. Pereettevõttest Siidrikoda on kasvanud välja uus tegevussuund ja bränd – restoran KODAS, mida veab eest peretütar oma kolme  sõbrannaga, kellega koliti selleks pealinnast Põlvamaale.
  3. Viinamärdi Talu on väike perefirma Tartumaal. Talus kasvatatakse piimalambaid ja talu meiereis valmistatakse „Ehtsa talutoidu“ märki kandvaid tooteid nii lamba- kui ka lehmapiimast.  Juustud valmivad käsitööna ning on itaaliapärased, kuna talu peremees ja juustumeister Denis Pretto on pärit Itaaliast.
  4. Süü Ää Mahenäksi vabriku tegemisi tutvustab Piret Leskova, kes kasvatab perega toodete tarvis maheköögivilja ise. Kõik Süü Ää toodetavad mahenäksid on toodetud mahetoorainest ja kannavad endaga kaasas tunnustatud mahe tunnistust.
  5. Otepää kõrgustikul vaarikaid kasvatav Tedre talu on võtnud eesmärgiks võtta vaarikatest välja niipalju kui võimalik ning lisaks mahlatootmisele pressib vaarikaseemnetest üliväärtuslikke vitamiine ja rasvhappeid sisaldavat õli. Tedre talu pererahvas Kadri Kalmus ja Raivo Teder on vaarikaid kasvatatud ja marju müüdud üle 20 aasta..
  6. Andri-Peedo talus hakati kitsi pidama 2009. aastal, 2017 avati Põhjamaade moodsaim kitsefarm. Rajatud on avar ja valgusküllane kitselaut, Eestis ainulaadne heinakuivati, kõrgtehnoloogiline meierei ja hubane talupood. Kitsedele heade elutingimuste loomise ja eriti kvaliteetse söögi andmisega on perefirma võimeline pakkuma kitsepiima ja -juustusid, mida hindavad kõrgelt ka mitmed tippkokad.
  7. Eikellegimaa MTÜ on elav näide säilenõtkest (loe: jätkusuutlikust) talust. Tegemist on looduslähedast eluviisi propageeriva MTÜ-ga, mis lähtub mõttest „elades loodusega koos, mitte selle arvelt“. 
  8. Pereettevõte Ostrova Mari kasvatab Setomaal musti sõstraid, mustikaid ja vaarikaid. Ettevõte viljeleb mahepõllumajandust – marjaistanduses ei kasutata keemilisi taimekaitsevahendeid ega mineraalväetisi. Mustadest sõstardest toodab Ostrova Mari koostöös Polli Aiandusuuringute keskusega mahla, jahu ja toormoose. Lisaks on tootenimistus ka külmutatud marjad.
  9. Alatskivi Mõisamaitsed on väike pereettevõte, mis toodab vanas Alatskivi mõisa jääkeldri hoones peamiselt käsitööveine, lisaks teesid, maitseäädikaid ja muud põnevat. Kõik see valmib kodukandi marjadest, puuviljadest ja aasataimedest. Külli Must vedas aastaid Alatskivi mõisakompleksi taastamist, kuid toidutehnoloogina pööras oma hobi ettevõtluseks.
  10. 2018. aastal sündinud Green Bite OÜ  toodab putukastest toitu – kilgileibasid ja toorbatoone, mis on välja töötatud Eesti teadlaste kaasabil. Ettevõtet veavad eest kaks õde – Külli Lokko ja Marge Kõllamägi, kellest esimene esindab teadust ja teine ettevõtlust. Startupile kohaselt on ettevõtte ärimudel kahe ja poole aasta jooksul oluliselt muutunud, arenedes algsest katsefarmist, kilkide kasvatamisest ja kilgijahu valmistamisest tervislike lõpptoodete valmistajaks

Konverentsi ajavaka:

9.30 - saabumine, hommikukohv

10.00 - konverentsi avamine

10.30 - 13.00 esimene plokk, esinejate paneel, grupitööd

13.00 - 14.00 - lõuna

14.00 - 16.30 teine plokk, esinejate paneel

16.30 - 17.00 - kokkuvõtted ja lõpusõnad

Sarnaselt varasematele aastatele on konverentsi raames plaanis väiketootjate toodete esitlemine-degusteerimine ehk nö minimess.
Konverents on osalejatele tasuta. 

Konverents toimub hübriidüritusena ehk on võimalik osaleda nii füüsiliselt kohale tulles kui läbi veebi. Täpsem info ja registreerimine konverentsi kodulehel või FB-lehel.

Tähelepanu! Konverentsile pääseb kohapeal vaid COVIDi tõendiga, ehk kas kinnitusega COVID-19 haiguse läbipõdemise kohta (180 päeva jooksul), koroonapassiga (vaktsineerimiskuuri läbimist tõendav dokument) või negatiivse testitulemuse esitlemisega (kiirtest või PCR test). Täpsemad tingimused sõltuvad toimumise ajal kehtivatest piirangutest ja reeglitest.

Konverentsi korralduses löövad kaasa erinevate toiduvõrgustike eestvedajad üle Lõuna-Eesti, sh Jõgevamaa Koostöökoda, Põlvamaa Arenduskeskus, Tartu Teaduspark, EMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus, Tartumaa Arendusselts, TÜ Taluturg, Valgamaa Arenguagentuur, MTÜ Sangaste Rukkiküla, Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto Küük, Eesti Maaturismi Assotsiatsioon, MTÜ Sibulatee ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.

Täiendav info: Elo Mets, Tartu Ärinõuandla, elo@arinouandla.ee, tel 511 3932 ja Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda, ylle@jogevamaa.ee, tel 5305 6322.

 

2020. a konverentsi salvestused leiate järgmiste linkide alt: I osaII osaIII osaKonverentsi esitlused leiate SIIT ja pildigalerii on SIIN. Konverentsi on kenasti kokku võetud Maaeluvõrgustiku uudises.

2019. a pildigalerii2018. a pildigalerii2017. a pildigalerii.

 

Konverentsi rahastatakse Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meetme "Teadmussiire ja teavitus” alammeetmest 1.2 "Esitlus- ja teavitustegevuste korraldamine" ning Eesti maaelu arengukava 2014–2020 Leader-meetmest ning Euroopa Regionaalarengu Fondist prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine“ meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevusest 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“;