Uued sündmused

Jõgevamaa kohalik toit

6. augustil peetakse Lääne-Virumaal Näkiuurimiskeskuses III Wähja Festivali

05. august 2022 Kell 16:10
Vähipüügihooaeg Eestis kestab vaid augustikuu vältel ning selle harrastajatel peab olema ette näidata vähipüügiluba. Wähja festivali eesmärk on tuua vähisõbrad üle Eesti kokku ning edendada nii kogukondlikku kalapüügi- kui ka toidukultuuri.
Festivalimelu loob kohaliku kauba laat. Lisaks kalaroogadele on esindatud pagaritooted, küpsetised, juust, vein, kastmed ja vürtsid, värske köögivili ja kartul, lihatooted jpm. Laadalt leiab ka senisest enam käsitööd. Pere pisematele on avatud lasteala. Laadapäeva veab muusik Mait Trink. 
 
Laadal osalevad ka Jõgevamaa toiduvõrgustiku ettevõtted. Oma telgi panevad üles Juhus pruulikoda (käsitööõlled ja -limonaad), Meemeistrid (mesi ja meetooted), OleMari talu (kitsepiimatooted ja looduskosmeetika), Peremesila (mesi), Ulge talu (käsitööveinid) ja Uugi talu (kasemahla- jt siirupid). Toitlustusalal seab ennast paika Teearu talu toidubuss More & More (Peipsi kaladega burgerid ja vrapid). 
 
Vähiuurijad Margo Unt ja Mati Kivistik räägivad lähemalt jõevähi populatsioonist, selle eripäradest, vähipüügi eetikast ja praktikast. Kohal on ka Keskkonnaameti esindus, kes tutvustab võõrliike. Samuti leiab aset vähinata valmistamise töötuba võrgumeistritelt Saarevõrk. Maitseelamuse Koda viib läbi vähiroogade õpituba, kuidas kasutada toorainet loovatel viisidel lakast sõrani.
 
Festivalipäeva võtab kokku pidulik 7-käiguline vähiõhtusöök koos kontserdiga. Õhtusöögiks on end Põltsamaa jõe äärde sisse seadnud restoran Rataskaevu 16, eesotsas peakokk Veiko Ojalaga. Muusikalise etteaste teeb duo Saara Pius ja Toomas Uibo.
 
Vaata ürituse kohta täpsemalt Facebookist
 
Jõgevamaa toiduvõrgustiku ettevõtete osalemist Wähja Festivalil toetab PRIA Lühikeste tarneahelate projekt.