Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

VI Lõuna-Eesti toidukonverents "Lõune-Eesti mokka müüdä kultuuriperändus"

07. oktoober 2022 Kell 14:28

Konverents toimub 11. oktoobril Mulgimaal, Karksi-Nuia Kultuurikeskuses.

Konverentsi teema on seekord mulgikeelne: Lõune-Eesti mokka müüdä kultuuriperändus. Kirjakeelde tõlgituna – Lõuna-Eesti maitsev kultuuripärand. Räägime Eesti toidupärandist, selle säilitamisest ja populariseerimisest, edasi arendamisest ning kasutamisest ettevõtluses.

Konverentsi avaettekande teeb Anu Raud, kes on kogu oma elu süvenenud Eesti rahvakunstipärandisse ja sealt leitut terviklikult mõtestanud oma tegevuses õpetaja, vaibakunstniku, kirjaniku, muuseumilooja ja talupidajana. Seda, kuidas Eesti toidupärandit kasutatakse gurmeetoidu maailmas, räägib Angelica Udeküll – Eesti üks väheseid naistippkokki, kelle omistatud üks kokandusmaailma suurimaid tunnustusi, Le Cordon Bleu aumärk. 

Lisaks teeb seekordse konverentsi eriliseks VI Mulgi Söögi Vestival, mis lõpetab päeva ametliku osa, toob laadamelu ja annab kõikidele tootjatele võimaluse oma toodangut näidata ning müüa. Festivalil viiakse läbi Eesti parima mulgipudru võistlus. Muidugi ei puudu laadamelu toredate esinejate ja töötubade, degusteerimistega, lisaks toimub Mulgi Õllenautleja konkurss.

Konverentsil jagavad oma kogemuslugusid Lõuna-Eesti ettevõtjad:
• Mulgi Kogukonnaköök – lugu mulgi toidukultuuri tutvustamisest, kohaliku tooraine propageerimisest.
• Metsavenna talu, mis maailmas ainulaadse punkriturismi kõrval valmistab mahepiimast sõira, mis alates eelmisest aastast kaitstud geograafilise tähisega – ning on toonud turule Eestis esimese ametliku müügiloa saanud puskari.
• Juulamõisa Kohapärimuskohvik – lugu Vooremaa, voorede ja järvede maa, toidupärandi elushoidmisest.
• Terje Lill - lugu kurgikasvatusest Peipsi ääres Eesti-Kasepääl, mis on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.
• Inara Vanavalgõ Kohvitarõ – ehe seto söögikultuur lihtsate ja ressursisäästlike toitudega nii läbi toitlustamise kui õpitubade.
• Vanaema Aed Valgamaal, mis hoiab elus ja pakub erinevaid pärandsorte, sh põliseid taluaia lilled, maitse- ja ravimtaimed, aiaviljad, nende seemned ja istikud, ning kuhjaga teadmisi kasvatamise ja kasutamise kohta.;
• Kalda Loodustalu Põlvamaal – talutoidu catering ühendatuna teatrielamusega.

Üritust modereerib Mulgimaa mees Elmo Puidet, Karksi-Nuia tagant metsast, SA Viljandimaa Arenduskeskuse juhataja, kes 20 aastat tegutsenud ettevõtjana ja juhtimiskonsultandina on kokku puutunud pea kõigi Eesti ja lähivälismaa majandussektoritega

Ajakava: kell 9.30 on kogunemine ja kohvipaus, kell 10- 14.45 konverents, sh lõunapaus, ja kell15.00 algab Mulgi Söögi Vestival.

Lõuna-Eesti Toidukonverents on Lõuna-Eesti väikeste ja keskmiste toidutootjate suurim kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Seni toimunud konverentsidel kohal olnud ca 100 toiduettevõtjat, -tootjat, -pakkujat (üle Eesti).

Konverentsi korralduses löövad kaasa erinevate toiduvõrgustike eestvedajad üle Lõuna-Eesti, sh Jõgevamaa Koostöökoda, TÜ TaluturgPõlvamaa ArenduskeskusViljandimaa ArenduskeskusTartu TeadusparkEMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskusTartumaa ArendusseltsValgamaa Arenguagentuur,  Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto KüükEesti Maaturismi Assotsiatsioon, MTÜ Sibulatee ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.

2021. a Lõuna-Eesti toidukonverentsi salvestuse leiad SIIT ja võimalus sirvida ka fotogaleriid.

2020. a konverentsi salvestused leiate järgmiste linkide alt: I osaII osaIII osa. Konverentsi esitlused leiad SIIT ja pildigalerii on SIIN. Konverentsi on kenasti kokku võetud Maaeluvõrgustiku uudises.

2019. a pildigalerii2018. a pildigalerii2017. a pildigalerii.

Kontakt:

toidukonverents: Elo Mets, Tartu Ärinõuandla, elo@arinouandla.ee, tel 511 3932
Mulgi Söögi Vestival: Indrek Palu, Mulgi Väiketootjate Liit, indrek.mulgikropsud@gmail.com