Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Jõgevamaa toiduvõrgustiku seminar. Hooajaliste söödavate taimede tutvustamise õpituba. Kokkuvõte

01. detsember 2022 Kell 17:05

Seminar ja õpituba toimusid 29. novembril Carl Schmidti Majas Põltsamaal. 

Aastat kokkuvõtva seminari eesmärk oli teha kokkuvõte toiduvaldkonnas tänavu toimunud sündmustest ja rääkida võimalustest, mis ootavad ees 2023. aastal. Päeva teine pool sisaldas Mercedes Merimaa õpituba söödavatest taimedest, mida leiab sügisel loodusest.

Päevakava:

12.15 - 13.00 ühine lõuna;
13.00 - 14.00 kokkuvõte 2022. aasta toiduvaldkonna tegemistest ja 2023. aasta plaanidest (vt esitlust);
 
Ülle Jukk tegi kokkuvõtte toidusündmustest, millel ettevõtjate osalemist on olnud võimalik toetada erinevatest projektidest. Eesmärk on olnud tutvustada jõulisemalt Jõgevamaa väiketootjaid ja siinset kohalikku toitu. Lisaks rõõmustati Metsast taldrikule kampaania üle, kus on võimalik osaleda ühise Lõuna-Eesti katuse all. 
Järgmisel aastal saab teoks esimene Seemnefestival (2022. aastal toimus virtuaalsena) ning meil on hea meel teha rohkem koostööd ETKIga. Sellega lisandub Jõgevamaa kohaliku toidu propageerimisse ka kohalike sortide enam teadvustamine. Lisaks algab üks Interregi projekt, milles oleme kaastatud pilootpiirkonnana, et ärgitada toidutootjaid julgemalt turismivaldkonda sisenema. 
Toidupakkujate inspiratsiooniprogramm alustab aasta alguses, kui ettevõtjatel on rohkem aega enda koolitamisega tegeleda. 
Vestlusringist käis läbi mõte, et "Jõgevamaa katab laua" logo võiks edaspidi kasutada enam. 
 
14.00 – 16.00 Mercedes Merimaa söödavate taimede õpituba;
 
Taimetark Mercedes Merimaa kinnitas, et hoolimata mahasadanud lumest on maa veel sula ning saab kaevata erinevaid juuri ning korjata mõnel pool isegi seeni. Paljud söödavad taimed toimivad ühtlasi organismi toetavalt. Metsa produkt pole ainult puit, vaid ka näiteks lehed. Ta rõhutas, et inimesed ei oska enam erinevate taimede lehti kasutada, mällu on jäänud üksnes mustasõstralehed kurkide hapendamiseks. Fermenteerimiseks sobivad aga ka muud lehed ning seda teadmist võiks uuesti üles korjata. 
Õpitoas räägiti põhjalikumalt lodjapuumarjadest, varemerohust ja kalmusest. Mõnel pool on lodjapuumarjad veel alles, neid saab edukalt säilitada sügavkülmas, valmistada püreed ja hoidiseid. Marjad sobivad hästi mitmesuguseks kulinaarseks kasutuseks, pakkudes põnevat maitseelamust. Lisaks on nad väga tervislikud ja kasutusel rahvameditsiinis. 
Kalmusejuur toimib loodusliku veepuhastajana, kui on näiteks tarvis tundmatus kohas toitu valmistada. Ühtlasi leevendab ka toidumürgistust. 
Varemerohi ei sobi küll seespidiselt tarvitamiseks, kuid on abiks toiduga tegelejatele, kuna leevendab näiteks liigesehädasid ning pikalt püstiseismisest tingitud jalgade väsimust. 
Mercedes rääkis ka püha Hildegardi soovitustest tervislikuks toitumiseks, muuhulgas spelta väärtusest ja joogust, mille koostisaineks võivad olla ka kukeseened. 
 
16.00 – 17.00 kohapealsed teemad.

Sündmuse toimumist toetas PATEE projekt "Jõgeva maakonna tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamine" 2020-2023" ja Leader-koostööprojekt Läänemaa, Hiiumaa ning Jõgevamaa tegevusrühmade vahel „Kohalik toit on tervislik ja trendikas" 2019-2022. 

Seminaril osalemine oli ettevõtte jaoks vähese tähtsusega abi (VTA).