Kalender

Uued sündmused

Ürituste kokkuvõtted

Jõgevamaa toiduettevõtjate õppereis Põlva- ja Võrumaale - kokkuvõte

06. november 2023 Kell 17:22
Autor: Ülle Jukk

Jõgevamaa Koostöökoda korraldas piirkonna toiduettevõtjatele 1.-2. novembril õppereisi Põlva- ja Võrumaale, mille eesmärk oli tutvuda Võru- ja Põlvamaa tootjate ning toitlustajate tegemistega, iseäranis pöörata rõhku mahetemaatikale. Enamus tootjaid kuulub UMA MEKK võrgustikku. Külastasime veel Mikitamäe kooli, kus kooliköök pakub mahetoitu, saaki annavad mahepeenrad ning on kasvama pandud oma mustasõstrapõõsad, vaarikad ja õunapuud.

Käbliku pruulikoda asub Kagu-Eesti metsade vahel samanimelise turismitalu endises tallis.  Puhketalus peetakse suviti suurt festivali Käbliku Beer Camp & Rock'N'Roll. Peapruulmeister Janar Karakatš tegi meile pruulikojas toreda tuuri. Jutuks tuli ka, et tänaseks on väikeste pruulikodade võrk mõnevõrra korrastunud ja stabiilsemad jäänud. Käblikul läheb hästi, sest kõik mehed on oma ala fännid, õllepruulimisele lisanduvad muud ettevõtmised ning suuremad investeeringud said õigel ajal tehtud. Tootmisseadmete soetamiseks on saadud toetust nii nii LEADER- kui PRIA meetmetest, samuti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist.

Siidrimõisa Lihaköök kasvas välja Loosi mõisas Võrumaal tegutsevast Siidrimõisa ettevõtmistest. Aastal 2018 osteti esimene suitsuahi, millega  ürituste ajal külalistele suitsuliha valmistada. Ahjust tulnud soe suitsuliha on osutunud väga menukaks. Lisaks küpsetatakse leiba ja keekse. Kagukeskuses on avatud iseteeninduslik müügilett etttevõtte toodetega. Kiikasime multifunktsionaalset letti, mis meenutas pigem kioskit oma müügipinna, külmleti ja vajadusel ettevalmistusosaga.  

Hämsa puhketalu ehk Hämsa Maheresto ja Heaolukeskus avas 2023. aasta kevadel maherestorani, kus pakutakse peamiselt kohalikust toorainest valmistatud hooajalist mahetoitu. Oma Hämsa Maheaiast jõuavad lauale  köögiviljad ja maitsetaimed. Heaolukeskuses asuvad peale restorani veel majutus, seminariruumid ja saunad. Oma tootearenduseks on saadud toetust nii LEADER-meetmest kui Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist. Viimane oli EASi kaudu COVID-19 mõjude leevendamise toetus, mille abil muudeti ärimudel kõrtsist maherestoks.

Kolotsi mahetalu asub Haanja looduspargi territooriumil. Maade elurikkuse kasvatamine on ka talu üks eesmärke. Nimelt annab taimekooslus piimale maitse ning erinevad loomaliigid aitavad rohumaid paremini hooldada. Sestap ongi rõhk piima kvaliteedil, mitte väljalüpsi mahus. Talus kasvatatakse Tüüringi tõugu kitsi ja Eesti maatõugu lehmi ning tehakse oma meiereis juustu. Kolotsi eripäraks on laagerdunud juustud ja nende peamisteks klientideks restoranid. Koroonaaeg tõi juurde ka erakliente. Tootmisruumide rajamisel on saadud ka LEADER-toetust.

Kõivsaare talu koduks on Uue-Saaluse mõisa moonakatemaja, mille Maris ja Mati Kivistik ostsid 1994. Talu maadele rajas pererahvas 2000. aastal astelpajuistanduse, 2005. aastast ollakse tunnustatud mahetootja. Lisaks astelpajule kasvatatakse ka avamaaviinamarju. Veinitalu rajati 2017. aastal sooviga valmistada marjaveine vaid Eestist ja eelkõige Lõuna-Eestist pärit toorainest. Aastane tootmine on umbes 10 000 pudelit, millest umbes pool müüakse külastajatele kas otse või läbi e-poe ning teine pool edasimüüjate kaudu. Hetke popim on ebaküdoonia vahuvein, mis kannab Eesti Parim Jook 2020 kuldmedalit vahuveinide kategoorias ja Eesti Parim Toiduaine 2021 tunnusmärki Parim Toode Lõuna-Eesti Väikeettevõttelt 2021. Uusimaks tooteks on PET NAT vahuvein Solarise viinamarjadest, millest ei kasutata sulfiteid. Veinitalus võlus väga hästi läbi mõeldud programm ja külastaja teekond. Veinitootmise käivitamiseks ja arendamiseks on saadud ka LEADER-toetust.

Teisel päeval viis tee Mikitamäe Kooli. Kuulasime, kuidas kool pakub mahetoitu, millised on võlud ja valud. Võrumaa omavalitsused sõlmisid nimelt 2020. aastal nn mahekokkuleppe, millega maakonna haridusasutused kasutavad 2024. aastaks mahetoorainet vähemalt 20% ulatuses. Mikitamäel on tase juba kõrgem ja asub 20-50% kategoorias.
Kuna direktor Karin Sonts on Räpina taustaga, võeti ette ka mahetunnustusega peenrakastide rajamine. Ei ole vahet, kas sul on 10 peenrakasti või 10 ha kartulimaad, mahedaks hakkamisel on reeglid ühesugused. Permakultuuri põhimõttel rajatud peenrakastidel on kindlasti õpetuslik roll, kuid ühtlasi annavad saaki ka koolisööklale. Koolis on nimelt 50 õpilast, pluss 18 lasteaialast. Rajati ka mustasõstraistandik, millel saab järgmisel aastal üleminekuaeg läbi ning saab maheistanduse tunnustuse. Sel kevadel istutati paarkümmend õunapuud ja vaarikataime, mis võeti kohe mahedana arvele.
Ettevõtlusprogrammi raames tegid noored õpilasfirmade alt kõrvitsakrõpse jm tooteid, koolilaatadel on pakutud õpilaste valmistatud õunamahla jne. Maheaed koos igapäevase toiduga annab õpilastele võimalusele õppida tundma, kust tuleb toit. Ühtlasi on koolisööklal väga oluline roll laste toitumiskultuuri arendamisel.
Soovisime palju edu Mikitamäe koolile, see on väga tänuväärne töö, mida seal tehakse. Võrumaa osaleb projektis „Balti toidukoalitsioon (BSR Food Coalition)“, mis ühendab riigiasutusi ja tootjaid, et tagada koolides regulaarne juurdepääs mahetoidule ning seega pidev nõudlus tervisliku toidu järele. Koolitoidu teema oli kõneks ka oktoobris toimunud VII Lõuna-Eesti toidukonverentsil ning siin on oluline roll nii kohalikul kogukonnal kui tootjatel, et laste koolitoit tuleks võimalikult kodu lähedalt ning veel parem, kui oleks mahe.

Kodukohvik Tillu on Põlva äärelinnas asuv kohvik pagarikoja ja talupoega. Pakutakse ka sooja toidu, pagari- ja kondiitritoodete ning talukauba kojuvedu. Lisaks osutatakse ka cateringi teenust. Laatadel ja festivalidel reedab kohviku kohalolu magus saialõhn, sest siis küpsetatakse kohevaid kaneelisaiu kohapeal. Eks kohvikut tuntaksegi eelkõige saiakeste ja maitsvate tortide poolest. Kui algul töötas ettevõttes kolm inimest, siis nüüd juba tosin. Vahel võtavad kondiitripoole üle ka külaliskondiitrid, nagu ka meie külastuse nädalal. Usinasti osaletakse ka maakondlikel ja laiematel restoraninädalatel.

Kõlleste Garlic OÜ on Põlvamaal asuv pereettevõte, mille peamisteks tegevusaladeks  küüslaugu ja sibula kasvatamine ning nendest toodete valmistamine. Küüslaugu- ja sibulahalli kõrval asub mugav tootmiskompleks külmlaoga, mis võimaldab pakkuda kaupa hooajast hooajani. Ettevõte pakub ka erinevaid teenuseid nagu hoiustamine, küüslaugu seemneks purustamine ja küüslaugu koorimine. Rainer Soosaar rääkis, kui oluline oli algul istutusmasina soetamine. Sibula ja küüslaugu külviaeg on lühike ning masinkülv võrreldes käsikülviga parandab kõvasti saagi kvaliteeti. Sama oluline on investeerida koristus- ja töötlemisseadmetesse ning korralikku laoruumi. Alustati küüslauguga, kuid kuna kliendid küsisid ka sibulat, asuti seda samuti kasvatama. Sibulapõllul katsetati suvel 1 hektaril tilkkastmissüsteemi ja ilmnes, et sealt saadi umbes 40% kõrgem saak. Vaike Soosaar tutvustas talu tootevalikut. Nii küüslauku kui sibulat müüakse värskena, kuivatatult ja mitmesugusteks segudeks valmistatult. See võimaldab kogu taime ära kasutada ning ei teki jääke. Tootearenduseks on saadud toetust nii LEADER- kui PRIA meetmetest.

Kaks päeva väga inspireerivaid kohtumisi tootjate ja toidupakkujatega ning kiikamine koolitoitlustamise maailma möödus kiiresti.  Peamine, mis kõikjalt läbi käis oli see, et tee nii palju, kui sul on sellest rõõmu ja rahuolu, oluline pole mitte kvantiteet, vaid sinu eripära koos esmaklassilise kvaliteediga. Ja veel, masinad on selleks, et sulle aega võita. Aega on aga vaja, et edendada kvaliteeti, tegelda tootearendusega ja võita endale kvaliteetaega.

Suur tänu vastuvõtjatele Käbliku Pruulikoda, Hämsa Maheresto & Heaolukeskus, Kolotsi Talu, Uue-Saaluse Veinitalu, Ööbikuoru Villa, Mikitamäe Kool, Kodukohvik Tillu ja Kõlleste Garlic ning meie sõidutajale Tõnu Tours OÜ.

ÕPPEREISI KAVA

Õppereisi toetas PATEE programmi projekt "Jõgeva maakonna tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamine 2020-2023"  ja LEADER-meede.