Ürituste kokkuvõtted

Ürituste kokkuvõtted

Õppereis Viljandimaale

29. juuni 2016 Kell 16:06

31. mail toimus Jõgevamaa toidutootjate ja koostöökoja liikmete õppereis Viljandimaale.

EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskuses tutvustas keskuse juhataja Piia Pääso keskuse tegevusvaldkondi. Kuna Polli puhul on tegemist kompetentsikeskusega, huvitasid osalenuid senised põnevad projektid ning koostöövõimalused, mida pakub Polli taimsest materjalist toodete arendamisel. Tutvustati ka majas paiknevaid laboriseadmeid. Peeter Balõnski tegi ringkäigu tootmishoones, kus valmistatakse koostööpartneritele erinevate mahlade-mooside-krõpsude väikepartiisid. Pollis on võimalik töötada välja soovitud toidu- või kosmeetikatoote retsept ja seda laboritingimustes katsetada. Samuti saab seal erinevate ainete omadusi määrata.

Pajumäe talu tegeleb piimakarjakasvatuse ja piimatoodete valmistamisega. Oma põldudelt tuleb ka põhiline loomasööt. Ligi 30 aastat tegutsenud pereettevõte on panustanud toorpiima müügi asemel selle väärindamisse. Toodete seas on nii tavalised kui mahetooted. Kuna meierei on väike, ollakse sortimendi ja koguste suhtes väga paindlikud. Vastavalt tellimustele on lihtne sortimenti muuta. Samas tegeletakse pidevalt tooteuuendusega ja jälgitakse klientide huvi. Pajumäe maheghee märgiti ära 2016. a Eesti parima toiduaine konkursi piirkondlikus voorus.

Viljandi Rohelise Maja Pood ja Kohvik on erilise atmosfääriga paik. Kohvikus pakutakse mahetoitu, kohapeal küpsetatud hõrgutisi ning töötab ökopood, kust saab osta nii piirkonnast kui kaugemalt pärit toidukaupu, kodutarbeid ja muud tarvilikku. Ettevõtte puhul on suurimateks väärtusteks värske kohaliku toidu hindamine ning selle tutvustamine klientidele.

Osalejad jäid õppereisiga väga rahule. Kohapeal tutvumine, tootmisprotsessi nägemine ja vahetud kontaktid on parimad viisid, kuidas väiketootjate kaupa märgata ning osata hinnata. Polli puhul lisandub veel see teadmine, kuidas mõjutab teadusel põhinev lähenemine tootearendust ning innovatsiooni tootmisel.

Õppereisist võttis osa 18 inimest.

Õppereisi programm


Jõgevamaa Koostöökoda