Ürituste kokkuvõtted

Elamusi Grüne Wochelt 2017

08. veebruar 2017 Kell 11:12

20. - 29. jaanuarini toimus Berliinis 82. rahvusvaheline põllumajandus- ja maaelumess Grüne Woche (Roheline Nädal).

Messikeskuse kogupindala oli 115000 m2 ja seda külastas nende päevade jooksul kokku 400000 huvilist. Iga-aastaselt toimuval messil Grüne Woche ei müüda vaid põllumajandus- ja toidutooteid, samal ajal tutvustatakse oma maad kui atraktiivset turismiobjekti. Rohkem kui 1500 eksponenti pakkus üle 100 000 erineva toote.

2017. aasta Grüne Woche partnerriik oli Ungari. Madjarite maa täitis umbes 1600 ruutmeetrit ning maitsta sai mitmeid Ungari küpsetisi, süüa kõrtsis (Ungar. Csárda) guljašš-suppi traditsioonilistelt Ungari nõudelt ja kogu päeva mängis seal viiuldaja hoogsaid ungari meloodiad. Ungari tänavatoidu – lángos`i leti ees vonkles kogu aeg paras järjekord. Veel pakuti väiketootjate valmistatud tuntud salaamivorste, loomulikult ka ungari köögile iseloomulikku paprikat nii pulbri kui moodsal ajal ka pastana. Ungari veinipiirkonnad olid esindatud omaette reana, veinitootjate ühenduse lauas sai degusteerida viiest veinist koosnevat läbilõiget Ungari veinidest. Otse loomulikult ei saa mainimata sealset brändit palinkat, mida toodavad just meie mõistes väiketootjad. Bränditegijatega juttu ajades saime teada, et neil korraldatakse iga-aastaselt tootjatele võistlusi ning nad demonstreerisid uhkusega viimati võitnud palinka pudelit. Kuna neil on aiandus- ja põllukultuuride kasvatamisel pikk traditsioon, peetakse õigeks mitte kasvatada geneetiliselt muundatud taimi. Toredad käsitöötegijad rahvariietes õmblesid ja tikkisid pluuse ning värvisid ungari mustreid munadele. Hoog oli kõigil sees ja nauditi tegemisi.

Eesti tutvustas end kui eheda looduse ja rohke metsaga maad, mis annab meile toitu. Tänavu oli messil esindatud 19 Eesti toiduettevõtte tooted. Berliini viidi valik järgmiste ettevõtete toodangust: Linnamäe Lihatööstus, E-Piim Tootmine, Saaremaa Piimatööstus, Farmi Piimatööstus, Liviko, Estonian Spirit, A Le Coq, DGM Shipping, Mobec, Kalev, Mahetark, Loodusvägi, Bacula, Põltsamaa Felix, Tartu Mill, Kehtna Mõis, Euroleib, Eesti Pagar ja Matsimoka. Lisaks tutvustati meie turismivõimalusi ning pakuti sooje põdravorstikesi ja külmi jooke. Tallinna Kunstkeraamika tehas oli esindatud köögitehnikat tutvustavas hallis. Nende boksis sai imetleda ka Glassjazz`i klaasist ehteid. Arctic Finland House tutvustas oma väikeseid puidust majakesi maamajanduse hallis.

Meeldejäävaks ja heaks kogemuseks ning üle võtta on meil kindlasti toodete messipakkumused. Meie südamed võitis Šveitsi Appenzelleri juustu pakkumine: komplekt poole kilo juustu või kolme karbi fondüüjuustu ning nägusa vilditud kotiga oli lisaks efektsele välimusele ka praktiline – messilt kaasa toodud trükised mahtusid kenasti sisse. Teiste pakkumisest rääkides sai klient näiteks safranit ostes toote sametkotikeses ja moosipurk ulatati mustriga riidekotis. Lõpuks hakkasime juba jälgima, kes kuidas müüb. Mõned tootjad panid lisaks tootele kotti ka väikese suveniiri või enda flaieri. Nii et mess on ka see koht, kus õppida müügitehnikaid.

Kui meie messikülastajad on harjunud, et tootjad teevad tasuta degustatsioone, siis sellel messil tehti seda muidugi ka, kuid üldiselt müüdi suupisteid ja jooke ikka mõõduka tasu eest ning isuäratavalt serveerituna. Eriti meeldis Norra boks, kus hästivalitud serveerimisnõudest pakuti eksponeeritud toodetest valmistatud imekauneid suupisteid ja jagati sinna juurde retseptivihikuid. Sellel messil hakkaski silma, et paljud eksponendid olid lisanud oma trükisesse ka toodete kasutamiseks mõeldud toiduretsepte või koostanud lausa eraldi retseptivihikud. Kindlasti on see üks viis, kuidas inspireerida klienti ehk veel võõra tootega kodunemiseks.

Naabrite soomlaste boks oli meie teine suur lemmik. Üles ehitatud Soome 100 juubeli tähistamiseks, kasutades põhjamaist kasepuitu ja sinist ning valget värvi. Müüdi kaasa nii teed, kuivatatud metsa- ja aiatooteid ning kohalikke napse. Ruumilised pudelid, mille põhi oli vastavalt sisule mustikanapsul sinakas, pohlanapsul punaks ja murakanapsul kollane, meenutasid kaugelt virmaliste lainetust. Pakend hakkas silma erilise atraktiivsusega, milles oli kasutatud Soomele iseloomulikke loodusest inspireeritud elemente. Lisaks rõhusid soomlased kasemahlale, mustikale, speltale ning ürditeedele. Üldiselt oligi enamus Soome messitootest valmistatud nii metsa- kui aiasaadustest, andes edasi Soome väärtusi.

Loodusandidest rääkis ka lõunanaabrite lätlaste väljapanek. Stendi kujundus oli samuti inspireeritud Läti lipuvärvidest, tutvustades nende põhiväärtusi: loodust, merd, maad ja  kultuuripärandit. Lettidel pakuti ürditeesid, mett, kuulsaid Läti sukaade, käsitöönapse jne. Käsitöönapsud ja –õlled olidki selle messi üheks märksõnaks lisaks vinnutatud lihatoodetele ning juustudele, iseäranis kitsepiimatoodetele.

Eraldi hallides oli võimalik vaadata koduloomi, nendega töötegemist ja talitamist, samuti aiandust ja taimi. Näha jaanuaris õitsvaid tulpe ja hüatsinte oli väga meelikosutav. Aianduse osas hakkasid silma umbes kolmeliitristesse purkidesse „rajatud“ miniatuursed aiakesed ehtsate taimedega. Linnakorterisse igati sobilik lahendus.

Roheline nädal on sakslaste seas väga menukas, sest siin on võimalik vahetult suhelda turismitaludega, tootjatega, nautida traditsioonilist toitu, kuulata rahvamuusikat, laulda koos esinejatega ning pop-up kohvikutes süüa ning juua. Saksa hallides toimuv melu oli kui üks suur rahvapidu. Samuti on see võimalus teha tutvust teiste maade toodetega, millest ei pruugi teadagi. Meie avastuseks olid näiteks Šveitsi veinid. Seega tasub Grüne Woche messi külastada küll, et vaadata, mida maailmas tehakse, uurida disainerite tööd messibokside ja toodete-pakendite kujundamisel, proovida uusi maitseid, õppida erinevate rahvaste müügikultuuri ning mine tea, saada inspiratsiooni järgmiseks puhkuse- või tööreisiks või hoopis tootearenduseks.

Samal teemal:

Artikkel ajalehe Vooremaa 7. veebruari numbris,

 

Messi külastasid:

Tiiu Marran, Põlvamaa Arenduskeskus

Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda

 

Fotod: Ülle Jukk