Kalender

Ürituste kokkuvõtted

Kasepää laadal otsisime ja leidsime Peipsimaa maitseid

21. august 2017 Kell 12:53
Autor: Ülle Jukk

Jõgevamaa Koostöökoda osales 5. augustil 2017 Kasepääl toimunud XII Kalevipoja kala- ja veefestivalil. 

Meie telgis esindas ettevõtjaid Kääpa OTT (Otse Tootjalt Tarbijale). Kevadel tegevust alustanud võrgustik korraldab neljapäeviti õhtumüüke Kääpal rahvamaja juures, aga ka pop-up müügiõhtuid ümbruskonna keskustes. OTTi tublide tootjatega sai tutvust sobitada tänavusel avatud talude päeval, lisaks osaletakse Kääpa kohvikutepäeval.

Võrgustikku esindav Annika Oras tutvustas Kasepääl OTTi kontseptsiooni ning nende võrgustikuga liitunud tootjaid. Kaasas oli Uugi talu kase- ja rabarberisiirup. Jutu kõrvale sai maitsta Lillimäe Viljade kummikut ehk marjamaiust, Tõrukese mahetalu toorjuustu koos OleMari talu​ soolase karamelliga ning Männimäe talu kurke.

Meie aga uurisime telgist läbi astunutelt, milline toit või toiduaine seostub nende jaoks kõige enam Peipsimaaga. Vastu pakkusime maitsta kanepitempi ja tillipestot. Kokku kleebiti seinale 44 sedelit, kirja võis panna nii palju lemmikuid, kui paberile mahtus. Ülekaalukalt kõige enam ehk 38 korda mainiti kala. Seda siis nii liikide kaupa, suitsukalana, suitsutatult liigiti, aga ka soolakalana ja vobla kujul. Meelde tuli ka haugimari ning ahvenanahakrõps. Viimast  on Peipsimaa Kogukonnaköök sel aastal Peipsimaa maitsete aasta raames usinati propageerinud. Teiseks jäi Peipsi sibul 22 hääle ja kolmandaks kurk 15 häälega. Kurgi all mõeldi nii värsket kurki, hapukurki, kohalikku malosolnõid kui ka klopitud kurgisalatit. Lisaks mainiti veel küüslauku, kanepit, tilli, punapeeti, sigurit, maasikaid ja ära ei unustatud ka kohalikku keedusuhkrut. Nii mitmedki ütlesid, et lisaks toidule on nende jaoks oluline piirkonna loodus, hea muusika, kohalik käsitöö ning mis kõige tähtsam - lahke vastuvõtt. 

Kasepää festivali fotogaleriid näeb SIIT

 

Jõgevamaa kohaliku toidu müügiedendustegevusi toetab PRIA lühikeste tarneahelate ja kohalike turgude arendamise programmi kaudu 2016-2018.