Ürituste kokkuvõtted

Toiduettevõtjate kooltuspäev Betti Alveri Muuseumis, 1.12.2017

22. detsember 2017 Kell 16:17
Autor: Ülle Jukk

1. detsembril 2017 toimus toiduettevõtjate koolituspäev teemal "Turundusloo loomine". Koolitaja Kati Orav kutsus kaasa mõtlema, mis lugu räägin mina, minu organisatsioon, teenus toode või bränd.

„Üks hea lugu peab olema lihtne, paraja pikkusega, paigas fookusega, kõnetav ja mis peaasi – usutav“, ütles Kati Orav kohe alustuseks. Hea loo kirjutamine nõuab harjutamist, hea oleks küsida kelleltki tagasisidet, kas lugejal või kuulajal tekkis huvi, kas ta jättis midagi meelde ja mida soovitaks muuta. Ükskõik kui pika loo kirjutamisel tuleks järgida klassikalist teksti ülesehitust: pinget üles kruvivale sissejuhatusele järgneb jutustav osa, mis lõpeb lahendust ootava ristteega ning lõpuks võetakse kõik arusaadavalt kokku. Et lugu meelde jääks, peab temas sisalduma see „miski eriline“, mis jääb kuulaja või lugejaga ning eristub teistest.

Enne, kui hakata enda ettevõttest ja pakutavast (turundus)lugusid kirjutama, võiks mõelda ühele haraliste okstega puule: juured meenutavad oma toodete, teenuste või kasvõi idee sündi, mis mõjutab kogu järgnevat arengut; tüvele on kirjutatud väärtused ja põhimõtted, mis aitavad loodut kujundada; okstest leiab erinevaid lugusid toodete-teenuste loomisest ning tänasest päevast, uued ideed ja arengud kasvatavad juurde lehti ning viljadest näeb, kuidas see kõik täna toimib.

Töö lugudega on teadlik tegevus, proovides erinevaid tehnikaid, saab seda harjutada. Oluline on leida isikupärane väljendusviis. „Kui teil on olemas üksnes unistus või soov, aga kindlat lugu veel mitte, ärge muretsege – töö lugudega aitab seda fookust leida ning kujundada“, julgustas koolitaja.

Koolituspäev sisaldas hulganisti kirjutamist ja rääkimist. Iga osaleja mõtles lugude puud silmas pidades ühele küsimusele, mis tema tegevusega seostus ning sai teistelt tagasisidet ja õppis rääkima ning peegeldama oma lugu. Päeva lõpp oli aga eriti meeleolukas. Kõik pidid enda tegemistest lähtudes kirjutama ühe lühikese muinasjutu, mis algas sõnadega „Elas kord … „ ja lugema selle ükshaaval teistele ette. Need, kes parasjagu kuulasid, said arvustada, mis nad sellest muinasloost kaasa võtsid, mis aga hingele jäi.

Kui hommikul sai loovus üles äratatud, päeva jooksul kogutud ja kujundatud, siis õhtuks võis juba tulemusi kuulda. Nii lihtne see turundusloo kirjutamise harjutamine ongi!

Päevakava

Küsimuste puu

Projekti "Toiduvaldkonna ettevõtete toetamine Jõgeva maakonnas 2017" rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevuse „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks (PATEE)“ kaudu.