Ürituste kokkuvõtted

Ürituste kokkuvõtted

Õppereis Põhja-Eestisse 7. oktoobril 2021

26. oktoober 2021 Kell 13:38

Jõgevamaa Koostöökoda korraldas oma liikmetele ja toiduvõrgustikule õppereisi Põhja-Eestisse Rakkest kuni Lahemaani. Kuna tänavu on aasta toidupiirkonnaks just Põhja-Eesti, võtsime suuna sinnapoole. Külastasime Leader-objekte ja toidu- ning joogitootmisega seotud ettevõtteid. 

Rakke lähedal Ao külas 2019. aastal avatud Näkiuurimiskeskuses asuv erakollektsioonist välja kasvanud kalaspordimuuseum sai alguse Kaur Saluse kirest vanavara, looduse ja mütoloogia vastu. Eriti põneva osa moodustavad nõukogude ajal inimeste endi poolt meisterdatud kalapüügivahendid. Kollektsiooni teine osa on pühendatud näkkidele.  Sealsamas korraldatatakse ka erinevaid üritusi, koos sõpradega algatati 2020. aastal Wähja Festival. Leader-meede toetas muuseumi rajamist.

Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi taluturg on kogukonnateenus, mis võimaldab kohalikel tootjatel turustada väga väikeste kuludega oma toodetud toitu ning tarbijatel osta värsket ja väärtuslikku lähikonnas toodetud toitu. Taluturul on avatud Põhja-Eesti kohaliku toidu müügilett. Loodussahver OÜ on üks seal oma tooteid pakkuv ettevõte, mille oluliseks tegevusalaks on külmkuivatatud loodussaaduste turustamine. Leader-meede toetas taluturu ruumide ja tingimuste parendamist.

Moe Peenviinavabriku juures tegutseb Eesti Piiritustööstuse muuseum, mis asub Moe mõisa XVIII sajandil ehitatud viinaköögi hoones ja XIX sajandil ehitatud piiritusvabrikus. Moel toodetakse üle 22 sordi piiriitusejooke, mille hulgas on 4 käsitöö-maitseviina ja 9 eri kanguses mahe käsitöödestillaati. Lisaks leiab tootevalikust Mohn Poppy Gini ja Eesti esimese viski Tamm & Rukis. Õllevabrik Muddis pruulib üle 8 õllesordi, mille hulgas on 2 vintage õllesorti. Avatud on tehasepood ja hubane degusteerimissaal.

Edasi viis tee Sagadisse. Esimesed kirjalikud andmed mainivad Sagadi mõisa olemasolu 1444. aastal. Praegune peahoone ehitati küll 18. sajandi keskpaigas, kuid sajandi lõpus kujundati ümber varaklassitsistlikus stiilis. Mõisakompleksi kuulub ligi 30 hoonet. Pärast mõisate riigistamist tegutses härrastemajas kool. 1977 anti Sagadi mõisasüda Rakvere Metsamajandi kätte, rajati metsamuuseum ja koostati ainulaadne ajaloolise mööbli väljapanek. 2005 moodustati RMK Sagadi metsakeskus. Mõisakompleks tegutseb muuseumi ja looduskoolina, seal asub restoran, pakutakse majutust ning vaba aja veetmise võimalusi. Mõisa restoranis on olulisel kohal metsaannid ja ulukiliha. Peakokk Maren Rits on ka maitsete aasta üks eestkõnelejaid.

Mäehansu talu pakub võimalust luua ja õppida vanaema-aegset käsitööd, ööbida koduses majutuses, vaadata koduloomi ja matkata metsaradadel. Talus on väike lambakari, et kudumiseks ikka villa jaguks ning kitsed, kes lüpsavad suurepärast piima, millest valmib hõrgutav juust. Lisaks on ennast sisse seadnud ka siidivilla kandvad angoora kitsed. Perenaine Marge Salumäe näitas kitselauta ning oma käsitöötuba. 

Taali mesila on mahetootja aastast 2000, varem oldi tavatootja. Taalide pere vanem põlv tegeleb peamiselt mesindusega ning noorem on sellel lisanud looduskosmeetika lõhnava maailma ning musta pässiku ürgse jõu. Mesilal ongi kaks tegevussuunda: Taali Mesila OÜ tegeleb mahemee ja meetoodetega, Cerabee OÜ valmistab puhast looduskosmeetikat. Mesi saab vurrist purki päikeseenergia abil ning päikeseelektrijaam annab energiat ka kõigi teiste toodete valmistamiseks. Leader toetas külmkuivati ostmist ja päikeseenergiasüsteemi ostmist ning paigaldamist.


Jõgevamaa Koostöökoda