Jõgeva vald

Raamat, mis päästis pallaslase loomingu unustuse hõlmast

MTÜ Paduvere Talumuuseumi Selts üllitas 2014. aasta augustis raamatu “Unustatud pallaslane Osvald Lääne”, mis jutustab oma eluajal väärilise tunnustuseta jäänud väikelinna kunstniku eluloo ning annab rohkete illustratsioonidega läbilõike ka tema loomingust. Raamatu autoriks on kunstniku vennapoeg Tiit Lääne, keda laiem avalikkus tunneb eelkõige spordiajakirjaniku ja arvukate spordiraamatute autorina.

“Operaator Klõps” õpetas häid pilte tegema

Tänapäeval on fotoaparaat või vähemasti pildistav telefon vaat et igaühel ja fotost on Facebook’i kontekstis saanud omamoodi suhtlemisvahend. Kui paljudele piisab pildistamisel iseenese tarkusest, siis tulemuse suhtes nõudlikumad soovivad saada ka natuke lisateadmisi. Et Jõgeva vallas oli sedasorti fotohuvilisi noori päris palju, korraldaski Jõgeva valla avatud noortekeskuste ühendus 2014. aasta 3. ja 4. mail Kuremaa avatud noortekeskuses fotokoolituse “Operaator Klõps”, millele kutsuti ka teiste Jõgevamaa omavalitsuste noori.

Laiuse mäel saab nautida talvemõnusid ja kultuuri

Jõgevalt veidi Mustvee poole jääb Vooremaa maastikurajooni kõrgeim, Laiuse voor. MTÜ Laiusemäe Arenduskeskus on asunud selle suhteliselt järsku läänenõlva talverõõmude nautimiseks kasutusele võtma. Unikaalse vaatega paigal on potentsiaali ka suviste kultuurisündmuste toimumiskohana.

Ave Autokool rajas endale oma libedasõiduraja

Tänapäeval tuleb kõigil autojuhilubade taotlejatel läbida ka libedasõidukoolitus. Kui varem oli seda vaja teha alles lõppastmes, siis 2011. aastast kuulub see juba algastme koolituse kavva. Libedasõidu õppimiseks on vaja aasta ringi kasutatavat spetsiaalselt libedasõidurada. Jõgeval tegutsev OÜ Ave Autokool viis varem oma õpilased Pärnusse libedasõitu õppima, sest seal sai libedarada rentida odavama hinna eest kui lähemal asuvas Tartus. 2013. aastal rajas aga autokool Leader-programmi toetusel Torma valda Rääbisele oma libedasõiduraja.

Raaduveres valmivad nukumajad

Laiuse lähedal Raaduveres elavat Margus Jõesaart võiks nimetada ehitajaks, sest ta ehitab maju. Et tegemist on nukumajadega, on teda õigem siiski käsitöömeistriks nimetada.

Kurista rahvas sai juurde vaba aja veetmise võimalusi

Kuristal tegutsev MTÜ Airaan sai esimestel tegutsemisaastatel tuntuks eelkõige käsitööalaste ettevõtmistega: käivitati kohalike käsitööhuviliste regulaarsed kokkusaamised, korraldati sellealaseid koolitusi ja näitusi. Peatselt hakkasid aga MTÜ liikmed mõtlema külarahva heaolu peale laiemalt. Airaani eestvõttel ja Leader-programmi toetusel on Kuristale rajatud tervise- ja loodusrada, võrkpalliplats, lõkkeplats ja külakiik ning soetatud murutraktor küla- ja lõkkeplatsi hooldamiseks.

Kuremaa naisrühm sai uued rahvarõivad

Kuremaa kultuuriseltsi Jensel naisrahvatantsijad said endale 2013. aasta juulis uued rahvarõivad. Esimest korda astuti nendega rahva ette 13. juulil Kuremaa mõisapargis toimunud öötantsupeol, millest võttis osa umbes 350 Jõgevamaa tantsijat ning 700-800 pealtvaatajat. Uued rõivad oli Kuremaa naisrühm kätte saanud vaid mõned päevad enne pidu.

Kärde küla taastab oma võrkpallikuulsust

27. juulil 2013 peeti Kärdes külapäeva. Selle raames avati ka küla uus, Leader-programmi toel valminud võrkpalliplats.

Kärdes peeti külapäeva ja killamänge

Kärdes peeti 2013. aasta 27. juulil külapäeva, mille oluliseks osaks olid seekord Kärde killamängud. Need olid ajendatud sellest, et muistsed eestlased olid väidetavalt pidanud tänapäevastele olümpiamängudele sarnaseid jõukatsumisi just Kärde mäe nõlval.

Pedja vanast meiereihoonest saab muuseum-loomemaja

MTÜ Paduvere Talumuuseumi Selts rajab Pedja vanasse meiereihoonesse muuseum-loomemaja. Kahel aastal on selts selle ettevõtmise tarvis raha saanud Leader-programmist.

Külaakadeemia avardab maailmapilti

Jõgeva alevikus tegutseb 2011. aasta hilissuvest alates omapärane nähtus – kultuuriseltsi Vanaveski käivitatud Külaakadeemia, mis pakub kohalikule rahvale loengu vormis põnevaid teadmisi tänapäeva maailmast.

Tähtpäevad äratasid küla unest

Kärdes tähistati 2011. aasta 13. augustil küla esmamainimise 600. aastapäeva. Pidutsemiseks andsid lisapõhjust asjaolu, et samal aastal möödus Venemaa ja Rootsi vahelise Kärde rahu sõlmimisest 350 ja Kärde esimeste asundustalude (aga paljud praegused selle küla majapidamised ongi endised asundustalud) väljamõõtmisest 90 aastat.

Käsitöö liidab põlvkondi

Jõgeva vallas tegutsev MTÜ Jõgeva Koolituskeskus käivitas 2012. aasta septembris käsitöö ja kunsti õpiringide projekti  “Käsitöö liidab kogukonda ja põlvkondi”. Kuni 2013. aasta lõpuni kestva projekti raames pakutakse nii lastele kui ka täiskasvanutele võimalust proovida erinevaid käsitööalasid.

Kassinurme puhkeala täienes palkmajaga

Kassinurme küla puhkeala täienes 2011. aasta suvel teisaldatava palkmajakesega. Puhkeala aitab korras hoida uus murutraktor.

Käsitöö hoiab koos

Kurista lasteaeda tuleb iga kolmapäeva õhtul kokku seltskond naisi, kes teevad seal käsitööd, räägivad juttu ja joovad tervislikku ürditeed.