Jõgeva vald

Jõgeva vald

Käsitöö liidab põlvkondi

19. märts 2013 Kell 12:35

Jõgeva vallas tegutsev MTÜ Jõgeva Koolituskeskus käivitas 2012. aasta septembris käsitöö ja kunsti õpiringide projekti  “Käsitöö liidab kogukonda ja põlvkondi”. Kuni 2013. aasta lõpuni kestva projekti raames pakutakse nii lastele kui ka täiskasvanutele võimalust proovida erinevaid käsitööalasid.

 

Jõgeva Koolituskeskust ajendas käsitööalast projekti käivitama ühest küljest asjaolu, et Jõgeva vallas on palju häid juhendajaid, kellel teistele väärt teadmisi edasi anda, teisalt asjaolu, et oma kätega millegi loomine paelub viimasel ajal üha suuremat ringi inimesi. Ka taaskasutus on tõusev trend ja nii mõnelgi kursusel õpetatakse n-ö vanast uut tegema.

Merje Talistu juhendamisel õpiti näiteks, kuidas katkiläinud tõmblukkudest lillkaunistusi, kilekottidest istealuseid, kohvipakkidest kandekotte ja ajalehtedest õõnesvorme valmistada. Katre Arula (tema on ainus juhendaja, kes palgati väljastpoolt oma valda) juhendamisel on saanud õppida lapitööd ning hõreda koega kangast ja kraasvillast märgviltimise teel uue liitmaterjali — nunovildi — valmistamist.
Meedi Ümar on õpetanud vanade anumate ilme värskendamist salvrätitehnikas kaunistustega.

Lisaks juba mainitutele juhendavad käsitöökursusi Tuijo Küüts, Janne Maasing ja Robert Suvi ning õppida on saanud või saab viltimist, vitraažide ning klaasist ja polümeersavist ehete valmistamist, keraamikatehnikaid, maalimist ja paljut muud.

Koolitusi korraldatakse valla eri paikades, tänu sellele saab neil osaleda lai ring inimesi. Üheskoos käsitöö tegemine liitis kogukonda ja põlvkondi juba vanal ajal ning teisiti pole see ka tänapäeval.

Projekti kogumaksumus on umbes 5000 eurot. Leader-programmist saadud 4148 euro suurune toetus aitab tasu maksta juhendajatele ja projektijuhile, soetada materjale ning kanda juhendajate transpordikulusid. Projektile on toeks ka kursuslaste makstav väike osalustasu.


Jõgevamaa Koostöökoda