Kalender

Jõgeva vald

Tähtpäevad äratasid küla unest

02. juuni 2013 Kell 19:36

Kärdes tähistati 2011. aasta 13. augustil küla esmamainimise 600. aastapäeva. Pidutsemiseks andsid lisapõhjust asjaolu, et samal aastal möödus Venemaa ja Rootsi vahelise Kärde rahu sõlmimisest 350 ja Kärde esimeste asundustalude (aga paljud praegused selle küla majapidamised ongi endised asundustalud) väljamõõtmisest 90 aastat.

 

Kärde puhul võib öelda, et oluliste tähtpäevade lähenemine äratas pikkadeks aastateks passiivsusse tardunud küla justkui unest. 2010. aasta novembris loodui mittetulundusühing Kärde Küla Selts ning asuti parandama küla välisilmet: korrastama mõisaparki, koristama teeääri ja rajama külakeskuse majade vahele metsistunud aiamaale lõkkekoha ja kiigega peoplatsi. Külaselts võttis ette ka juubelikokkutuleku korraldamiseks ja kohalikke talusid tutvustava raamatu väljaandmiseks toetuse taotlemise. Leader-programmist saadud 2766 eurot võimaldasidki 2011. aasta augustis meeleoluka kokkutuleku korraldada ja raamatu välja anda. Kokkutuleku korraldamisele pani õla alla ka Jõgeva vald ning kohalikud tegid selle õnnestumiseks palju vabatahtlikku tööd.

Küla juubelit tähistaval kokkutulekul osales umbes 180 inimest, kelle hulgas oli endisi ja praegusi külaelanikke, nende järeltulijaid ja naaberkülade inimesi. Vihm üritas pidulisi küll aeg-ajalt kimbutada, ent see ei õnnestunud, sest peoplatsile oli püstitatud suur telk.

Kokkutulekulisi käis tervitamas Jõgeva vallavanema Enn Kurg, kes andis Kärde vanimale ja noorimale elanikule, Hellev Kalausele (sündinud 20.12.1930) ja Roonja Ansbergile (sündinud 19.06.2011) üle aukirja ja meene. Vallavanema poolt kaasa toodud kingitus, punane õunapuu istutati kärdelaste Helju ja Jüri Ansbergi rajatavasse parki.

Vahva üllatuse tegid pidulistele küla viisteist last, kes esitasid oma tõlgenduse Kärde rahu sõlmimisest 350 aastat tagasi. Kostümeeritud väikesed Vene ja Rootsi sõjamehed pidasid isetehtud puust mõõkadega maha lahingu, mille lõpus kuulutati välja rahu. Üllatust aitasid lastel ette valmistada Margit Alliksaar ja Anneli Õim.

Külaplatsile püstitatud kinotelgis sai rahvas vaadata filmiarhiivist leitud kroonikalõike Kärdest ning Toomast, samuti slaidišõud Kärde küla ja mõisat kujutavatest vanadest fotodest ning külaseltsi tegemisi kajastavatest tänapäevastest fotodest.

Kokkutulekul esitleti ka raamatut “Kärde küla talud 1921-2011”, mis oli valminud kodu-uurija Miili Millendi kümneaastase töö tulemusena. Raamatu aitasid kokku panna Marve ja Marelli Millend ning selle 140 eksemplari trükiti valmis Tallinna Raamatutrükikojas. Enamik raamatutest jagati kokkutulekulistele.

Kärde aastapäevapeol mängiti peredevahelisi võistlusmänge, selgitati välja küla parim õllemeister, kelleks osutus Endel Aare, ning tehti ühispilti. Tantsupidu ansambli Bondband saatel kestis hommikutundideni.