Kasepää vald

Kasepää vald

Suvised treeninglaagrid aitavad noortel jalgpalluritel edasi areneda

07. september 2014 Kell 16:20

Mustvee-Kasepää spordiklubi käivitas 2009. aasta sügisel kohalikele lastele jalgpalli treeningurühma. 2010. aasta juulis korraldati 22 aktiivsemale trenniskäijale, kes klubi ka võistlustel esindanud, Võrumaal Kurgjärvel treeninglaagri. Et laagriliste vanus varieerus seitsmest eluaastast kaheksateistkümneni, viisid kolm treenerit eesotsas Roman Mitiga (tema juhendab noori jalgpallureid ka kodumail) treeningtunde läbi kahes eraldi rühmas. Lisaks põhitreeningutele tehti laagris kõvasti üldfüüsilist trenni, mängiti ka muid mänge peale jalgpalli, ujuti ning puhati. Jalgpallitrenni tehti kahel erineval väljakul, millest üks oli tavalise murukatte ja teine tehiskattega. Viimast laadi väljakul mängimise kogemust Mustvee ja Kasepää noortel varem polnud, aga see kulus neile tuleviku mõttes marjaks ära.

Mustvee ja Kasepää noored jalgpallurid polnud Nõmme spordiklubile kuuluvas Kurgjärve treening- ja puhkebaasis sugugi üksi, vaid seal treenis parasjagu ühtekokku paarsada noorsportlast mitmest eri klubist – korvpallureid, ujujaid, kergejõustiklasi ja teisi jalgpallureid. Kogu sellele seltskonnale korraldati ka ühiseid ettevõtmisi.

Paljudele noortele jalgpalluritele oli kaheksapäevane treeninglaager Kurgjärvel esimene treeninglaagri kogemus või koguni esimene laagrikogemus üldse.

Treeninglaagris on Mustvee-Kasepää spordiklubi noored jalgpallurid käinud ka kõigil järgmistel suvedel. 2011. aastal oldi kodumaakonnas Kuremaal, 2012. aasta suvel Otepää lähedal ning 2013. ja 2014. aasta suvel taas Kurgjärvel. Sealset spordibaasi opereerib Tallinna Nõmme spordiklubi. Neil endil on treeningurühmi mitme laagrivahetuse jagu, ent nende kõrvale mahutatakse lahkesti ära ka Mustvee ja Kasepää jalgpallipoisid, Kunda noored korvpallurid ja mõned teisedki külalised. Kurgjärvel on kindlaks kujunenud laagrikord ja päevakava, mis sihipärast treenimist soodustab ning toredad traditsioonid mäkkejooksuvõistluse ja ümber järve jooksu näol. Ka õhtune aeg on seal hästi sisustatud, sest laagris töötab huvijuht. Nii et Kurgjärvel on laagrit läbi viia tunduvalt lihtsam. Kahel aastal, mil oldi omaette Kuremaal ja Otepää lähedal, tuli kogu laagriaeg sisustada Mustvee-Kasepää spordiklubi inimestel endil.

Treeninglaagris on tavaliselt käinud 16-24 poissi vanuses 10-16 aastat. 2011. aastal Kuremaal olid jalgpallipoistega koos laagris ka Mustvee võrkpallitüdrukud. Trenni tehakse laagris kaks korda päevas. Kolmel viimasel aastal kuulus laagri ajakavva peale sporditegemise ka lähedal asuvate vaatamisväärsustega tutvumine. 2012. aastal käidi Otepää talispordimuuseumis ja seikluspargis, 2013. aastal Vastseliina ordulinnuses ja 2014. aastal Suurel Munamäel. Eriti elamuslikuks kujunes Vastseliina-reis, sest sealses külastuskeskuses oli poistel võimalus rüütliaja stiilis rõivad selga panna, endale vahaküünal meisterdada ja rüütliaja kombel õhtust süüa. Ega Peipsi-äärsed noored muidu naljalt sellistesse paikadesse satuks.

Suvised treeninglaagrid on noorte jalgpallurite arengule tublisti kaasa aidanud. Nii mõnigi noormees on nende aastate jooksul väikesest Mustvee-Kasepää spordiklubist n-ö välja kasvanud ja edasi mõnda suuremasse klubisse siirdunud: üks poiss näiteks Sillamäele ja üks Jõgeva SKsse Noorus. Viimane valiti sealt ka Eesti U14 koondisse.

Mustvee-Kasepää spordiklubi eestvedaja Rene Rumm, kes tegutseb abipolitseinikuna, usub, et kaks korda nädalas trennis käies elavad poisid oma ülearuse energia välja ning nii jääb mõnigi pahandus tegemata.

Mustvee-Kasepää spordiklubi suvist treeninglaagrit on kõigil viiel aastal toetanud Leader-programm. Ühtekokku on sealt laagrite jaoks eraldatud 13 880 eurot. Raha on kulunud laagrisse ja tagasi sõidule, majutusele ja toitlustusele ning huvireisidel pakutud atraktsioonide pääsmetele. Omaosaluse projektides on aidanud katta Mustvee linn ja Kasepää vald klubile tegevustoetust makstes. Üksnes vanemate või valla rahakoti peal poleks olnud võimalik selliseid treeninglaagreid korraldada.


Jõgevamaa Koostöökoda