Maakondlikud projektid

Jõgevamaa sai uue meeneraamatu

30. aprill 2013 Kell 10:49

2013. aasta veebruaris, Eesti Vabariigi 95. aastapäeva eel toimunud Jõgeva maavanema ja omavalitsuste liidu juhatuse esimehe vastuvõtul jagati tunnustust paljudele Jõgevamaa tublidele inimestele. Peale aumärkide, aukirjade ja muu said nad kingituseks raamatu “Jõgevamaa kihelkonnad”, mis valmis küll juba eelmise aasta lõpus, ent laiema publiku ette jõudis just kõnealusel pidulikul sündmusel.

 

Siinse kandi kihelkondlikku tausta tutvustav raamat, mida on hea kinkida ka maakonna külalistele ja võtta kingituseks kaasa välisreisidele, valmis Jõgeva maavalitsuse ning Sihtasutuse Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus koostöös. Raamatut tehes oli teatud määral eeskujuks kümme aastat varem valminud trükis „Möödunud aegade lood. Jõgevamaa kihelkonnad XIX sajandil”. Uus raamat käsitleb kihelkondi siiski mitte niivõrd ajaloolisest, kuivõrd paikkondliku identiteedi vaatevinklist.

Praeguse Jõgevamaa piiridesse mahuvad tervenisti või peaaegu tervenisti ära Laiuse, Palamuse ja Põltsamaa kihelkond ning päris suured tükid Kodavere, Kursi, Maarja-Magdaleena, Torma ja Äksi kihelkonnast. Lühiülevaadet iga kihelkonna majanduselust ja eluolust täiendavad rahvalaulukatked, legendid, kultuuriloos olulisemat rolli mänginud isikute lühitutvustused ning kohalike toitude retseptid. Sissejuhatavas osas on lahti seletatud ka kihelkonna mõiste, antud ülevaade Jõgevamaa loodusest ja pärandkultuurist, iseloomustatud eestlasi kui maarahvast ning käsitletud mõisate tähendust meie kultuurimaastikul.

Et eelkõige on tegemist siiski meeneraamatuga, on teksti osakaal selles suhteliselt väike (tekstid on osaliselt ka inglise keelde tõlgitud), seda rohkem on aga illustreerivat materjali, nagu fotod kirikutest ja mõisatest, rahvarõivaste ja vöökirjade näidised jne. Illustreerivat materjali saadi juurde näiteks Eesti Rahva Muuseumist ja Tartus tegutsevast rahvarõivaste valmistajate koolist, Rahvusarhiivist ja mujalt. Raamatu kujundamisel tegi ära suure töö kunstnik Tiina Viirelaid, kes nõustas raamatu koostajaid ka sisulistes küsimustes.

Kihelkondade raamatu koostamist toetasid Jõgeva maavalitsus ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liit. Raamatu trükkimiseks taotles Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus toetust Leader-meetmest. 4476 euro suurusest trükikulust kattis 3835 euro suuruse osa Leader-toetus.

Kihelkondade raamatut trükiti 2200 eksemplari. Tiraažist on osa saanud maavalitsus, arendus- ja ettevõtluskeskus ja omavalitsused ning raamatut on jagatud ka koolidele, raamatukogudele, avatud noortekeskustele, muuseumidele ja külastuskeskustele.