Maakondlikud projektid

Mälumäng aitab kontrollida ja suurendada teadmisi Jõgevamaa kohta

30. aprill 2013 Kell 10:49

Nutikust ja teadmisi nõudvad lauamängud on noorte, aga ka täiskasvanute hulgas väga populaarsed. Jõgevamaalastel on võimalus laua-mälumängu mängides kontrollida ja suurendada oma teadmisi kodumaakonna kohta.

 

Mälumäng „Kui hästi tunned Jõgevamaad?” valmis 2011. aasta alguses Peipsi Piirkonna Arenduskoja eestvedamisel. Mängu koostamisel saadi inspiratsiooni sarnasest Eesti-teemalisest mälumängust. Jõgevamaa mälumängu mängijate käsutuses on 119 kaarti, millest igaühel viis eri valdkonda kuuluvat küsimust. Küsimusi aitasid välja mõelda Helve Zõbin, Kalev Karu, Nele Tõnissoo, Anu Saul, Katrin Loss, Valdi Reinas, Siiri Salumägi, Tiina Raudsepp, Ants Lindsalu, Andres Annok, Aarne Neimann, Enda Kalm, Olav Auksmaa, Linda Aednurm, Margit Soieva, Aili Kalavus, Katre Ilmjärv, Ene Seppa, Tiina Kull, Anne Kana, Viivi Lani, Vello Päll ja Uno Ainsoo. Viimane oli ka mälumängu toimetaja.

Mälumängu on võimalik mängida kahekesi või neljakesi. Mäng peaks jõukohane olema noortele alates 12 eluaastast, ent kindlasti pakub see mängulusti ja avastamisrõõmu ka täiskasvanutele kuni pensionieani välja. Mäng annab teadmisi Jõgevamaa aja- ja kultuuriloost, geograafiast, loodusest jne. Mängust peaks tõusma ka kaudset kasu siseturismile: nii mõnigi tahab objektid, mille vastu tal mälumängu mängides huvi tekkis, tegelikkuses üle vaadata.

Jõgevamaa mälumängu komplekte valmistati Tartumaa firmas Ecoprint tuhat tükki. Suurem osa mängudest jagati laiali maakonna omavalitsustele, kes omakorda andsid neid edasi haridusasutustele ja raamatukogudele ning kinkisid oma külalistele. Mängukomplekte said oma käsutusse ka Jõgevamaa Koostöökoda ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liit.

Jõgevamaa mälumängu koostamist ja trükkimist toetasid Leader-programm (6391 euroga) ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liit.