Maakondlikud projektid

Elektrooniline ajavõtusüsteem lihtsustab rahvaspordiürituste korraldamist

02. juuni 2013 Kell 19:34

Jõgevamaa spordiliit Kalju soetas endale Leader-toetuse abil elektroonilise ajavõtusüsteemi SPORTident, mis on eelkõige mõeldud orienteerumisürituste tarvis, ent mida saab kasutada ka rahvajooksudel ja -matkadel, kus tulemusi ülitäpselt mõõta pole vaja.

 

Saksamaal välja töötatud ja toodetud märke- ja ajavõtusüsteem koosneb võistlejatele antavatest kiibiga varustatud SPORTident kaartidest, millele salvestatakse info kontrollpunkti läbimise kohta ja punkti läbimise aeg, ning jaamadest ehk eletroonilistest seadmetest, mis fikseerivad osaleja kohalolu kontrollpunktis. Lisaks jaamadele, mis asuvad kontrollpunktides või ajavõtukohtades, on vajalikud lugemisjaam, mille abil saab kiipkaartidele salvestatud info laadida arvutisse, ning andmete töötlemiseks vajalik arvutiprogramm.

Leader-programmist saadud 9287 euro eest ostis spordiliit Kalju kiipkaardid, jaamad, lugemisjaama, vajaliku tarkvara, viirusetõrjeprogrammi, arvuti ja printeri. Et kiipkaarte osteti tervelt tuhat, saab Kalju omanduses oleva SPORTidenti süsteemi abil läbi viia päris rahvarohkeid üritusi. 15 jaama võimaldavad aga koostada huvitava orienteerumis- või matkaraja. Vastava programmiga arvuti ja printeri abil saab aga kohe pärast ürituse lõppu osalejatele protokollid välja printida.

Spordiliidule Kalju kuuluvat SPORTident süsteemi kasutati 2012. aastal näiteks Jõgeva spordiklubi Visa eestvedamisel korraldatud kolmel ülemaakonnalisel orienteerumispäevakul (üks neist peeti mais Siimustis ja kaks septembris Kuremaa terviseradadel), samuti orienteerumist tutvustatavatel üritustel Jõgevamaa koolides. Laste silmis lisabki kiipkaartide kasutamine orienteerumisele atraktiivsust ja põnevust. Nii sab mõnestki lapsest ehk tulevikus tubli orienteeruja.

Varem on spordiliit Kalju muretsenud endale Leader-programmist saadud raha eest täispuhutava stardi- ja finišikaare, kohtunike telgi ja numbrivestid, nüüd on siis olemas ka ajavõtusüsteem. Kogu seda väärt varustust ollakse valmis laenutama maakonna spordiklubidele mitmesuguste spordiürituste läbiviimiseks. See on päris tõhus abi.

SPORTident ajavõtusüsteemi andmete töötlemiseks vajalikke arvutiprogramme on tasapisi juurde soetatud ja koolidele kasutada antud. Kui koolis on olemas arvutiprogramm ja seda kasutada oskav inimene, piisab kiipkaartide ja jaamade kohaletoomisest, et õpilastele põnevaid orienteerumistunde korraldada. Selle asemel, et saata lapsed igavaid staadioniringe jooksma saata, võib panna nad ju koolimaja ümbrusest kontrollpunkte otsima.