Kalender

Maakondlikud projektid

Jõgevamaa turismiettevõtjad ja giidid said tõhusat koolitust

02. juuni 2013 Kell 19:45

Jõgevamaa turimiettevõtlust aitasid hiljuti ergutada kaks Leader-programmi toetusel korraldatud koolitust: 2012. aasta novembris toimunud pakettimiskoolitus turismiettevõtjatele ja 2013. aasta jaanuarist aprillini toimunud Jõgevamaa giidide koolitus. Koolitused korraldas Sihtasutus Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (JAEK).

Pakettimiskoolitus korraldati elulisest vajadusest lähtudes. Turismiettevõtjaid küsitledes sai JAEKi spetsialistidele üha selgemaks, et maakonna eri piirkondades turismiteenuseid pakkuvad ettevõtjad sageli ei tunne üksteist ega tea kuigi palju üksteise tegemistest ja pakutavatest teenustest. Omavahelisest koostööst ei saa siis aga juttugi olla. Ent koostööd tegemata on eriti väikeettevõtjatel turismis raske edu saavutada.

Üheks osaks pakettimiskoolitusest oligi kahepäevane õppereis, mille käigus külastati maakonna toitlustus- ja majutusasutusi, muuseume ning aktiivse puhkamise võimalusi pakkuvaid ettevõtteid. Õppereis toimus 7. ja 9. novembril, 21. ja 22. novembril viisid aga Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkooli (EHTE) speetsialistid Ain Hinsberg ja Varri Väli Voore külalistemajas läbi kahepäevase koolituse, mille käigus panid turismiettevõtjad kokku mitu näidispaketti, mida võiks Jõgevamaad külastavatele turistidele pakkuda. Üks valminud pakettidest oli näiteks toidu-, üks Kalevipoja-, üks Piibe maantee teemaline jne.

Pakettimiskoolitusel osales 15 turismiettevõtjat ning saadud teadmised ja kogemused võimaldavad neil tulevikus juba reaalseid teenustepakette koostada ning omavahelisest koostööst tulu saada.

Ka giidide koolitust ajendas korraldama otsene vajadus. Maakonnas napib nimelt selliseid giide, kes oleksid võimelised tutvustama tervet maakonda. Aga selliseid inimesi on väga vaja, sest turismifirmadel, kes Eestimaad tutvustavaid bussireise korraldavad, on väga tülikas maakonna igas piirkonnas eri inimest bussi peale võtta. Kui tervet maakonda tutvustavat giidi võtta pole, sõidetakse maakonnast lihtsalt mööda. Teine probleem oli see, et Jõgevamaal puudusid üldse Eesti Giidide Liidu kehtestatud nõuete kohaselt atesteeritud giidid.

20. jaanuarist 27. aprillini kestnud koolitusel osales 13 inimest. Viis neist olid ka varem giiditööd teinud. Koos käidi kümnel laupäeval. Kaheksa loengu- ja seminaripäeva veedeti Põltsamaal Carl Schmidti Majas. Põhilektoriks oli Eesti Giidide Liidu juhatuse liige Aare Mae, kes kõneles giiditöö ja laiemalt klienditeenindamise filosoofilisest, eetilisest, väärtustepõhisest ja seadusandlikust taustast, kommunikatsioonist giiditöös ja paljust muust tulevastele giididele vajalikust. Tartu Ülikooli Pärnu kolledži õppejõud Margit Hallmägi kõneles kutsealase essee kirjutamisest ja andis juhiseid, kuidas turistidele esitatavat teksti üles ehitada.

Kahel loengupäeval olid tulevaste giidide ees Jõgevamaa oma lektorid, kes andsid ülevaate kolme Jõgevamaa piirkonna, Põltsamaa ümbruse, Vooremaa ja Peipsi piirkonna  vaatamisväärsustest ning toitlustus-, majutus- ja aktiivse puhkamise võimalustest Jõgevamaal. Põltsamaa muuseumi juhataja Rutt Tänava juhtimisel tehti ühel koolituspäeval ka näidis-bussiekskursioon mööda Jõgevamaad.

Koolitusel osalejatel tuli kursuse ajal kirjutada väike uurimistöö, samuti essee ühe konkreetse raamatu põhjal. Kursus lõppes eksamiga, mis toimus samuti bussiekskursiooni vormis. Iga eksamineeritav sai 15 minuti jooksul tutvustada teatud lõiku läbitavast marsruudist.

Eksamil osalenud 12 inimesest said kümme atesteeritud giidi tunnistuse. Atesteeritud giidide kontaktandmed on leitavad Eesti Giidide Liidu kodulehelt, maakonna turismiinfoportaalist ja maakonna uuest turismivihikust. Kui aktiivselt keegi giidina tegutsema hakkab, sõltub nüüd juba igaühest endast.