Mustvee linn

Raamat, mis kasvatab meie-tunnet

30. aprill 2013 Kell 10:55

Mustvee on omapärane kakskeelse kogukonnaga väikelinn suure Peipsi järve kaldal. 2012. aasta alguses valmis MTÜ Peipsikad eestvedamisel linna lähiminevikust ja tänapäevast kõnelev raamat „Meie Mustvee”.

 

Sellise raamatu koostamise idee käidi välja 2009. aasta Teeme Ära! Mõttetalgutel. Kui Jõgevamaa Koostöökoda raamatu väljaandmise projekti rahastamise vääriliseks tunnistas, sai hakata mõtet teoks tegema. Põhiosa raamatu tekstidest on kirjutanud Laidi Zalekešina, Helve Laasik ja Janek Romanovitš, ent kaasautoreid on raamatul veelgi. Paljud inimesed olid lahkesti nõus oma mälestusi jagama ja vanu fotosid välja otsima. Osalt toetuti ka varem ajakirjanduses avaldatud materjalidele. Raamatu toimetas Merike Kask ning see kujundati ja trükiti Põltsamaa firmas Vali Press.

Raamat algab lühiülevaatega linna ajaloost, järgnevad linna asutusi, mittetulundusühinguid, kogudusi, taidluskolletiive, kultuuritraditsioond ja loomeinimesi tutvustavad lood. Portreteeritud on ka linna aukodanikke.

Eelmine Mustvee-teemaline raamat ilmus 1993. aastal ning selle koostasid Kersti Kuuse ja Väino Pommer. Ka teine, 2012. aastal valminud raamat ei jää ilmselt viimaseks, sest kaugelti kõik seekord läbitöötatud materjalid ei mahtunud seekordsesse trükisesse ära.

Linnast, selle asutustest, organisatsioonidest ja inimestest kõnelev raamat kasvatab kogukonna eneseteadvust ja meie-tunnet. Raamatu väljaandmiseks kulunud 6632 eurost saadi Leader-toetusena. Raamatut „Meie Mustvee” trükiti tuhat eksemplari. Mustvee linnavalitsus ja avatud noortekeskus on saanud raamatut kasutada meenekingitusena.