Pajusi vald

Loopre-Lepikul valmis ratsamaneež

30. aprill 2013 Kell 10:51

Pajusi vallas Loopre külas Loopre-Lepiku talus avati 2012. aasta oktoobris väliratsamaneež, kuhu on oodatud treenima eelkõige kohalikud noored.

 

Loopre-Lepiku talu uhke maakivist tall sai korda paar-kolm aastat varem. Ehkki hobused olid seal ka varem olemas, polnud talliomanikul enne maneeži avamist välja pakkuda turvalist kohta, kus nendega ratsutada: kui hobune mingil põhjusel lõhkuma hakkab, võib ta piiramata platsilt puude vahele või kivide otsa joosta ning ratsaniku elu ja tervise ohtu seada. Aiaga piiratud ja liivaga kaetud välimaneež lahendas selle probleemi.

80 meetrit pika ja 35 meetrit laia maneeži rajamisel oli peaettevõtjaks OÜ Perestroitel. Suurema osa tööst tegi seal siiski ära alltöövõtjana tegutsenud Janari Reinsoo. Ratsutamisväljaku alla on paigaldatud geotekstiil ning sellele sõelmetekiht, mis aitab vee ära juhtida. Et suuremal osal aastast on õhtud üsna pimedad, sai paigaldatud ka välisvalgustus. See suurendab tunduvalt maneeži kasutamisvõimalusi. Talli ja maneeži vaheline ala kaeti kiviplaatidega. Nii pole ratsutamishuvilistel ka sügisel ja kevadel vaja jalgu poriseks teha.

Väliratsamaneeži rajamiseks sai Lembit Paalile kuuluv OÜ Paalakalda Jõgevamaa Koostöökoja kaudu toetust Leader-programmist. Kogu projekt läks maksma 63 784 eurot, Leader-toetus kattis sellest 24 286 euro suuruse osa.

Pajusi vallavanem Reet Alev meenutas välimaneeži avamispeol seda, kuidas üks tema hea tuttav unistas juba kolmeaastasest peale ratsutamisest, ent unistuseks see tema jaoks jäigi, sest kohta, kus seda ala harrastada, läheduses polnud. Kui Pajusi kandis ka praegu ratsutamisest unistavaid lapsi on, siis saavad nad oma unistuse teoks teha. Ka Lembit Paal loodab, et Pajusi kandis kasvab peatselt üles uus ratsutajate põlvkond. Ka maneeži avamist olid tunnistamas mitme ümbruskonna kooli lapsed, kellest julgemad said Loopre-Lepiku talli perenaise, Eesti Maaülikoolis õppiva Katrin Nõmmiksaare ja Jõgeva treeneri Margit Ränduri juhendamisel ratsasõidu ära proovida.