Pajusi vald

Pajusi vald

Saekaater aitab metsamaterjali väärindada

25. veebruar 2014 Kell 13:40

Pajusi vallas tegutseva OÜ Paalakalda üks olulisemaid tegevussuundi on metsa majandamine. Selleks, et oma metsadest saadavat puitu mitte ümarmaterjalina, vaid saematerjaliks väärindatult müüa, soetas firma endale 2012. aasta suvel Leader-toetuse abil lintsaekaatri koos terituspingi ja räsaseadmega.

Saekaatrit ostes pidas OÜ Paalakalda peale oma vajaduste silmas ka ümberkaudse rahva omi. Pajusis oli ju ajast aega saekaater tegutsenud. Kui vana saekaater uksed sulges, polnudki kohalikel inimestel aga enam paika, kus paar oma metsast võetud palki laudadeks saagida või lasta valmis teha majapidamises vajalikud trepiastmed ja kasvuhooneliistud.

Saada olevatest seadmetest valis firma välja Lätis toodetud lintsaekaatri ZBL-50H, mis on osutunud kvaliteetseks ja töökindlaks. See on ka ökonoomne ja aitab puitu kokku hoida. Kui tavalisel raamsael on nn saetee 5-7 millimeetri laiune ja saagimisel materjalikadu suur, siis lintsaekaatri lint on tunduvalt õhem ning saepuru tekib vähe.

Koos saekaatriga soetati ka terituspink ja räsaseade. Saekaatri lint on kolm-neli meetrit pikk ning selle n-ö põlve otsas teritamine ja räsamine pole võimalik. Terituspink ja räsaseade teevad oma töö aga ära kiiresti ja täpselt.

Suurem osa saekaatri võimsusest kulub küll firma enda metsamaterjali töötlemiseks, ent vähesel määral on siiski ka kohalike inimeste tellimusi täidetud. Kaugemale teenust pakkuda pole firmal aga lihtsalt võimalik.

Saekaatri, terituspingi ja räsaseadme soetamiseks kulus OÜl Paalakalda 6197 eurot, sellest 4149 eurot tuli Leader-programmist.


Jõgevamaa Koostöökoda