Pajusi vald

Uued korpustarud tegid mesiniku töö lihtsamaks

09. oktoober 2014 Kell 04:39

Mesindus on Eestimaal pikkade traditsioonidega, ent see ei tähenda, et siinsed mesinikud kõiges vanas ja traditsioonilises liialt kinni oleksid. Paljud mesinikud on näiteks varem valdavalt kasutusel olnud lamavtarud ammu korpustarude vastu vahetanud. Need koosnevad põhikorpusest, millele vastavalt vajadusele tõstetakse peale üha uusi meekorpusi: kui ühes kärjed täis saavad, pannakse peale järgmine jne. Lõpuks koguneb korpusi ülestikku kümmekond ning tarud hakkavad meenutama tornelamuid. Lamavtarudes niimoodi meeruumi juurde tekitada pole võimalik.

 

Ka Pajusi vallas Pisisaares tegutsev tuntud ja tunnustatud mesinik Jüri Lugus võttis oma Kubja mesindustalus 2001.-2002. aastal kasutusele korpustarud. Algul ehitas ta need enda välja töötatud standardi järgi, 2011. aastal läks aga üle üldtunnustatud standardile. Üheks põhjuseks oli see, et seniste tarude meekorpused olid soliidses eas mesinikule liialt rasked tõsta. Aga need tuleb põhikorpuse pealt maha ja hiljem tagasi tõsta iga kord, kui mesinik põhikorpuses elutseva mesilaspere elu-oluga tutvuda tahab. Ja seda on vaja teha iga kaheksa päeva tagant.

Kui vanad, suurema standardi järgi tehtud korpused kaalusid koos meega 35 kg, siis uued ainult 10 kg. See muutis mesiniku elu tunduvalt kergemaks. Ehkki ka uutes oludes on tema töö transporditöölise omaga võrreldav. Uued raamid ja korpused peaksid vastu pidama kümmekond aastat.

Uute kärjeraamide ja meekorpuste soetamiseks sai Jüri Lugus Leader-programmist 1994 eurot toetust. Ülejäänud summa pani ettevõtja välja oma taskust. Kokku läksid raamid ja korpused maksma 4985 eurot.

Jüri Lugus on mesindusega tegelnud ligemale 30 aastat. 2000. aastast on see tema põhitöö. Mesitarud paiknevad tal viide kohta eraldi paigutatuna Pisisaares, Pajusis ja Kalanas. Kõiki tarusid ühes kohas polegi mõistlik pidada, sest siis ei jätku mesilastele korjemaad. Suurema osa mesindustalus vajalikust tööst saavad Jüri Lugus ja tema abikaasa Olvi kahekesi tehtud, lisajõudu kasutatakse ainult mee vurritamise ajal. Mesi villitakse purkidesse, sest lahtiselt ja hulgi müües oleks selle hind liiga odav.

Aastad pole küll vennad, aga parematel hooaegadel on Lugused saanud saagiks 7,5 tonni mett. Varem käisid nad seda müümas ka laatadel, nüüdseks on nad aga leidnud teised turustuskanalid. Kubja talu mett ostavad näiteks Tallinna ja Tartu verekeskused, et jagada seda tänutäheks doonoritele.

Jüri Lugus on mesinik, kellel on põhjalikud teadmised, kes kõiges ajaga kaasas käib ning kes oma kogemusi meelsasti kolleegidega jagab. 2012. aastal tunnustas Eesti Mesinike Liit oma aktiivseid liikmeid Olvi ja Jüri Lugust Aasta Mesiniku tiitliga.