Pala vald

Uus katel hoiab tootmisruumid soojad

15. juuli 2013 Kell 07:50

Palal liimpuitu, kümblustünne ja tünnisaunu tootev OÜ Haberek kolis 2012. jõulude paiku uude hoonesse. Maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetuetuse (PRIA meede 3.1) toel rajatud hoones on ettevõttel ligemale tuhat ruutmeetrit nüüdisaegset tootmispinda. Tänu uuele majale paranesid inimeste töötingimused ning tekkis võimalus toodangu mahtu suurendada ja tegelda intensiivselt tootearendusega.

Uue hoone kütmiseks soetas OÜ Haberek biomassikatla, milles saab põletada saepuru ja höövlilaaste ehk just seda, mis firmal tootmises üle jääb. Varem tuli firmal maksta, et sellest kraamist vabaneda, nüüd aetakse aga saepuru ja laastud kohapeal katlasse ning saadakse neist sooja.

Habereki eelmist, kolhoosiaegsest töökojast ümber ehitatud hoone köeti nõuka-aegse katlaga, mille kasutegur oli väike ning mille koldesse tuli pidevalt puid loopida. Talvistel nädalavahetustel hoiti ruumides parasjagu sellist temperatuuri, et veetorud kinni ei külmuks. Ehkki esmaspäeva hommikul hakati taas korralikumalt kütma, saadi puidu liimimiseks vajalik temperatuur üles alles teisipäevaks: seda töö jaoks peab olema sooja vähemalt 18-20 kraadi. OÜ Haberek juhi Gunnar Mõru hinnang vana maja küttesüsteemile oli lühike ja lööv: mitte küttesüsteem, vaid õudusunenägu.

Uue hoone biomassikatel on täisautomaatne: kütjat see ei vaja, küll aga hoiab ruumides stabiilselt 18-19-kraadise temperatuuri, mis on tootmistöö jaoks igati normaalne. Katel maksis 14 000 eurot. 40 protsenti sellest summast käis välja ettevõtja ise, 60 protsenti katla maksumusest kattis Leader-programmist saadud toetus.

OÜ Haberek on tegutsenud juba 1998. aastast, praeguste tootmissuundadeni jõudis firma umbes kuus aastat hiljem. Praegu on firmas tööl kümme inimest. Enam kui pool firma toodangust täheb välismaale — Soome, Rootsi, Norrasse, Hollandisse, Prantsusmaale, Šveitsi ja mujale. On olnud ka aegu, mil piiri taha on saadetud koguni üle 80 protsendi toodangust.