Pala vald

Pala vald

Muruniitmismure sai murtud

11. oktoober 2013 Kell 10:46

Pala valla mittetulunduühingutel oli pikka aega mure küla- ja spordiplatside ning muude haljasalade suvise hooldamisega. Nüüd on see mure murtud, sest MTÜ Pala Puhke- ja Turismikeskus soetas endale Leader-programmist saadud toetuse abil suure jõudlusega ja töökindla maastikuhooldusmasina ning osutab sellega muruniitmisteenust ka teistele valla MTÜdele.

Maastikuhooldusmasin Toro 2 Master Z580D osteti 2013. aasta aprillis otse Tartus peetavalt Maamessilt, kus see tarnija messiboksis väljas oli. Masin on ette nähtud suurte murupindade kiireks niitmiseks ning seda asjaolu on peetud silmas niidukile mootori, lõiketerade jms valikul. Algselt pidas MTÜ plaani soetada mõni multifunktsionaalne hooldusmasin, ent see oleks läinud liiga kalliks.

Odav pole ka see masin, mis osteti, ent esimene sellega töötatud suvi näitas, et see on tõesti oma hinda väärt: muru saab sellega niidetud kiiresti ja hästi. Ning näiteks Pala terviseradadel mäest üles-alla kulgemine ei valmista niidukile mingit raskust.

Pala terviserajad, mis talvel kasutusel suusaradadena, ongi üks töömahukam objekt, mida uus maastikuhooldusmasin korras aitab hoida. Rajad käiakse suve jooksul üle vähemalt kolmel korral, ühel korral niidetakse ka rajaääri. Tööd on masinal ka Lümati küla muruplatsidel, luuletaja Anna Haava mälestuskiviga tähistatud sünnikohas Haavakivil, Halliku haridusseltsi valdustes, sportimiseks mõeldud väljakutel, aga ka Pala vastvalminud ökopaisjärve kaldal.

Masinaga töötavad kaks kindlat inimest, kes masina „hingeelu” hästi tunnevad. Masina ühest kohast teise toimetamiseks on soetatud vastav platvorm. Oma valla MTÜd Pala Puhke- ja Turismikeskusele muruniitmisteenuse eest maksma ei pea. Masinale kütuse hankimisel tuleb aga appi vallavalitsus. Esimese suve kogemus näitas, et juba ainuüksi terviseradade hooldamisel saavutati tänu uuele maastikuhooldusmasinale suur rahaline kokkuhoid. Kui võtta arvesse ka teised objektid, oli kokkuhoid veelgi suurem.

Maastikuhooldusmasina ostmiseks sai MTÜ Pala Puhke- ja Turismikeskus Leader-programmist 10 314 eurot. Omaosalusega toetas Pala vald MTÜle tegevustoetust makstes.


Jõgevamaa Koostöökoda