Pala vald

Lihvimispink tõstis tööjõudlust ja kvaliteeti

15. jaanuar 2014 Kell 18:22

Pala vallas Assikveres tegutsev OÜ Särki Puutööd toodab laias valikus puidust mööbliesemeid, aga ka treppe, uksi-aknaid, aiaväravaid, kiikesid ja isegi paate. Et tooted on omanäolised ja tellijaid jätkub, tõusis 2011. aasta alguses käivitatud firmas peatselt üles probleem, kuidas suurendada tööjõudlust. Tegemist on nimelt perefirmaga, kus kogu tootmine enam-vähem ühe inimese, firma omaniku Andrus Särki õlul. Tema abikaasa teeb firmas ära raamatupidaja töö.

Asja kaaludes leidis firma omanik, et parim viis tootmisvõimsust tõsta on muretseda omaehitatud lihvimispingi ja väiksemate elektriliste lihvimisseadmete asemele korralik suure jõudlusega lihvimispink. Oma jõududega olnuks see võimatu, ent Leader-programmist saadud toetuse abil ostiski OÜ Särki Puutööd 2012. aastal endale Tšehhi Vabariigis toodetud tuliuue lailint-lihvpingi BS 950 Tornado. Pakkumisi tehti ka Itaalias toodetud pinkidele, ent need olid kaks korda kallimad.

Õnneks on ka Tšehhis toodetud pink senini väga töökindlaks osutunud ning end igapidi õigustanud. Tänu uuele seadmele on firmas käsitsitööd palju vähemaks jäänud. Mööblidetailide lihvimiseks tuleb need vaid seadmesse sisestada ja teisest otsast töödeldud kujul vastu võtta. Kogu töö teevad ära laiad liikuvad lihvimislindid. Eriti hea on see, et lihvpink suudab töödelda üsna suurte mõõtmetega mööblidetaile. Sellele võib ka terve ukse korraga “sisse sööta”. Nüüd saab töö firmas tehtud mitte ainult kiiremini, vaid ka kvaliteetsemalt.

Lailint-lihvpink maksis ühtekokku 14 250 eurot. Leader-programm toetas selle soetamist 8555 euroga, ülejäänu tasus ettevõtja ise.