Palamuse vald

Palamusel möllas “Suvelõõm”

20. september 2013 Kell 14:21

Palamuse rahvamajas etendati 2013. aasta 2. ja 3. augustil noortemuusikali, mis kandis aastaajale ja ilmale kohast pealkirja “Suvelõõm”. Vaatamata sellele, et autor ja lavajõud olid väga noored ja tüki lavaletoomiseks aega napilt, sai tulemus vaatamist väärt.

Muusikalilavastus valmis MTÜ Sokuturi poolt korraldatud noorte muusika- ja tantsulaagri käigus ning 35 noore laulja-näitleja osavõtul. Enamasti olid nad pärit Palamuse, Jõgeva või Vaivara vallast, ent meeshääli, keda kohapeal nappis, oli värvatud ka Järvamaalt. Noortele oli lavastuse vormimisel toeks viieliikmeline bänd Non-Quartet Karmo Toome juhatusel ja lavastusgrupp koosseisus Liisi Tegelmann (lavastaja), Kadri Tegelmann, Liis Haagen (lauluõpetajad), Merleen Läänemägi (tantsuõpetaja), Erle Vannus (jumestaja) ning helitehnik-valgustaja Johann Jakob Jürgen. Lisaks neile oli projekti kaasatud rumeenlasest filmimees Vlad Cirdeiu, kelle ülesandeks oli salvestada laagri lõpuetendused ja teha laagris toimunut kokku võttev film.

2013. aasta laager oli juba kolmas MTÜ Sokuturi korraldatud noorte muusika- ja tantsulaager. Muusikali „Suvelõõm” autor Kaarel Orumägi sattus muusika- ja tantsulaagrisse esimest korda 2012. aastal. Siis tuli laagri korraldajatega jutuks, et tal on „tagataskus” mõned sellised laulud, millest võiks välja kasvada uus muusikal. Saanud laagrikorraldajatelt julgustust, kirjutaski Tallinna 32. keskkoolis õppiv Türilt pärit noormees 2013. aasta suveks muusikali valmis ning esines ka ise ühes selle peaosadest.

Ka muusikali „Suvelõõm” tegevus toimub laagrisituatsioonis. Enamik noori on samas tantsulaagris käinud juba mitmel aastal, ent laagrisse tuleb ka uus tüdruk Maria, kelle ema on hiljuti surnud. Marial on niigi raske, ent lisaks sellele ei taheta teda kui veidi teistsugust seltskonda vastu võtta. Vaimne „müür” Maria ja teiste vahel, mille ehitamisel on eestvedajaks Elisabeth, langeb lõpuks siiski, sest nii Elisabeth kui ka kõik teised mõistavad, et selliseid müüre ehitades ei jõua kuhugi ega võida midagi.

Noortele lauljatele-näitlejatele oli seekord lavale appi vaja ka üht täiskasvanut, sest loo üheks tegelaseks on Maria isa. Sellesse rolli paluti Palamuse segakoori Kuus Õuna laulja, Luual elav Kaspar Sulp, kellele koostöö loominguliste noortega oli väga põnevaks kogemuseks.

Parema kunstilise tulemuse saavutamise huvides mängiti muusikali seekord rahvamajas, mitte laululaval, nagu varasematel aastatel. Kolm muusikalietendust — üks neist leidis aset reede õhtul ja kaks laupäeval — läksid täismajale. Etendusi käisid vaatamas ka noorte muusikalistaaride vanemad, vanavanemad ja sõbrad-tuttavad. Ehkki saal oli palavavõitu, võttis publik noorte siira jutustuse poiste ja tüdrukute vahelistest suhetest ja sellest, kuidas välise sära asemel lõpuks ikka hingeilu ja südamesoojus maksma pääsevad, vaimustusega vastu. Kohalikule rahvale andis lisaelamuse teadmine, et mitu kandvas rollis esinenud noort lauljat-näitlejat ning mitu lavastusgrupi liiget on üles kasvanud sealsamas Palamuse vallas.

YouTube’i üles riputatud Vlad Cirdeiu kaheteist ja poole minuti pikkuse filmi (“Kuidas teha muusikali, kui sul on selleks aega 105 tundi — koos magamiste, söömiste ja vaba ajaga”) ning muusikali teise ja kolmanda etenduse videode vahendusel saab noorte lavajõudude andekusest aimu ka laiem publik.

Teatud seltskonna noorte jaoks on muusikalilaager muutunud aasta oodatuimaks sündmuseks ja laagrikohad täituvad kohe, kui selle toimumine välja kuulutatakse.

Leader-programm toetas MTÜ Sokuturi muusika- ja tantsulaagrit 6600 euroga. See summa aitas tasuda Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi ruumide kasutamise eest, maksta osaliselt kinni laagriliste toitlustamise, viia läbi töötoad ning soetada videokaamera. Ülejäänud osa laagri korraldamiseks kulunud rahast tuli Palamuse ja Vaivara vallavalitsuselt, MTÜ Sokuturi omavahenditest ning laagriliste makstud osalustasust.