Kalender

Uued sündmused

Palamuse vald

Kaarepere lapsed said kaasaegse mänguväljaku

15. jaanuar 2014 Kell 18:19

Palamuse valla lasteaia Nukitsamees Kaarepere rühma ja Kaarepere küla lapsed said 2013. aasta jõulude eel toreda kingituse: detsembri algul valmis lasteaia õuel rohkete atraktsioonidega mänguväljak. See rajati Kaarepere külaseltsi eestvõttel ja Leader-programmi toetusel.

Ehkki väljak asub lasteaia territooriumil, on see tegelikult ikkagi avalik mänguväljak, millel võivad mängimas käia ka need külalapsed, kes lasteaias ei käi. Uuel väljakul saab karusselliga sõita, mängulinnakus turnida ja liugu lasta, kiikpingil, vedrukiikedel ja eri tüüpi rippkiikedel kiikuda või väiksema seltskonnaga mängumajakesse eralduda. Mänguväljakul on ka välilaud lauatennise mängimiseks ning katusealune väliõppeklass. Väljak on valgustatud, nii et lapsed saavad seal lustida ka õhtusel pimedal ajal.

Uus mänguväljak oli lasteaia ja kohalike lapsevanemate ammune unistus. Vana mänguväljak oli rajatud ligemale 45 aastat tagasi koos kunagise Kaarepere lasteaia ehk praeguse Palamuse valla lasteaia Kaarepere rühma hoonega. Tüüpilised nõukogude aegsed metallist ronimisredelid ja muud atraktsioonid pidasid küll veel vastu, aga polnud laste jaoks enam piisavalt ahvatlevad. Ka turvalisus tegi muret: sarnaste aegunud atraktsioonidega on mõnel pool juba õnnetusi juhtunud.

Tänu uuele mänguväljakule on Nukitsamehe lasteaia Palamuse rühmade ja Kaarepere rühma lapsed nüüd mänguvõimaluste poolest enam-vähem võrdses seisus. Palamuse lasteaiahoone õuele rajati avalik mänguväljak viis aastat varem MTÜ Sokuturi eestvedamisel ja Maaelu Arengukava meetme 3.2 toetusel. Kaarepere mänguväljakule püstitatud väliõppeklassi, mis on varustatud elektriga, saab vajaduse korral kasutada ka välilavana. See annab lisavõimalusi küla suveürituste korraldamiseks.

Kaarepere mänguväljaku projekt valmis OÜs Matador Projekt, rajatise ehitas valmis OÜ Belander Grupp. Mõlema ettevõtmise tarvis sai Kaarepere külaselts toetust Leader-programmist. Projekteerimine maksis 2761 eurot, ehitamine 35 888 eurot. Leader-programm toetas mänguväljaku projekteerimist 1841 euro ja ehitamist 31 956 euroga. Omaosaluse kattis selts vallavalitsuselt saadud tegevustoetuse abil.

Kõige mänguväljaku projektis ette nähtu jaoks Leader-programmist saadud raha siiski ei jätkunud. Puudu jäid veel mõned atraktsioonid (näiteks nn tarzanirada) ja haljastus. Ka uued jalgrattateed jäid rajamata. Nende ettevõtmiste jaoks on külaseltsil plaanis raha taotleda teistest fondidest.