Palamuse vald

Palamuse vald

Noored panid end proovile muusikalilaval

07. september 2014 Kell 16:51

Paljud muusika- ja teatrihuvilised noored unistavad salamisi muusikalilavale pääsemisest. Palamusel saavad sellised noored end ka tegelikult muusikalinäitlejana proovile panna: seal on juba neljal suvel tegutsenud noorte muusika- ja tantsulaager, mille käigus on lavale toodud muusikal.

 

2014. aasta noortelaagris, mis leidis aset 4.-9. augustini, sai lavaküpseks muusikal “Suvevaheaeg — aasta valgeim aeg”. See kõneles ühe poisi meheks kasvamisest. Lavaloo nn raamjutustuses satub peategelane Martin lapselapsega jalutades oma poisikesepõlve mängumaadele, kus talle hakkavad stseen stseeni järel kangastuma killud lapse- ja noorukipõlvest ning toonastest sõpradest. Emotsionaalsed tagasivaated eri eluetappidele panevad ta mõtlema selle üle, miks keegi osutub lapsepõlves tõrjutuks ja keegi jälle liidriks, ning viivad äratundmisele, et kooliaegsed sõbrad on tegelikult asendamatud.

Muusikalise lavaloo aluseks oli Tallinna 32. keskkooli õpilase Laura Evisalu kirjutatud lugu, mille lavastaja Liisi Tegelmann laagriliste jaoks sobivaks kohendas. Laulude ja laulutekstide autoriks oli samuti Tallinna 32. keskkoolis õppiv Kaarel Orumägi.

Muusikalis tegi kaasa 38 last ja noort. Enamik neist olid Palamuse vallast või mujalt Jõgevamaalt, ent noormehi tuli appi võtta ka Järvamaalt ja Tartust. Proovid toimusid õpitubade vormis. Laulmise õpitube juhendasid Maire Tamm, Kaarel Orumägi ja Kadri Tegelmann, tantsu õpituba Merleen Läänemägi ning grimmi õpituba Erle Vannus. Nii lavastaja Liisi Tegelmann, lauluõpetaja Kadri Tegelmann kui ka grimmikunstnik Erle Vannus on Palamuselt võrsunud noored tublid tegijad.

Kui varasematel aastatel olid laagris enam-vähem ühevanused teismelised noored, siis 2014. aasta laagrisse võeti ka rühm algklassiealisi lapsi ning paar koolieelikutki. Selline uuendus võeti ette lootuses, et nooremast seltskonnast kasvab tulevikus järelkasv senistele “staaridele”. Siis on ehk kohapealt võtta ka poisse, kes laval laulda, tantsida ja näidelda tahavad ja julgevad. Üks noortega teatri, sealhulgas muusikaliteatri tegemise eesmärke ongi kasvatada nende esinemisjulgust. Seda on vaja ka neil, kellest edaspidises elus muusikalistaare ei saa.

Vaatamata suurele vanusevahele kujunesid laagriliste vahel välja soojad sõbrasuhted ning korraldajate esialgne kartus, et väikesed poole nädala peal ära väsivad ja koju kippuma hakkavad, osutus alusetuks.

“Suvevaheajaga” anti kolm etendust: üks reedel ja kaks laupäeval. Publikut jätkus Palamuse rahvamaja saali kõigil kolmel korral ja lavastus võeti hästi vastu.

Nagu kolmel varasemalgi aastal, toetas Palamuse noorte muusika- ja tantsulaagrit Leader-programm. Sealt saadud 5605 eurot kulusid õpitubade korraldamisele ning laagriliste majutamisele (ööbiti gümnaasiumi hoones) ja toitlustamisele. Omaosaluse aitas katta lapsevanemate makstud laagritasu. Peale Leader-programmi toetasid laagrit Eesti Kultuurkapital ja Palamuse vald.


Jõgevamaa Koostöökoda